Hoppa till sidans innehåll

Ung målvakt klar för FAIK - Lånas in från nya samarbetsklubben Borlänge HF

18 AUG 2020 19:15
Fagersta AIK kan idag presentera nästa spelare in i lagbygget och det är 18-årige målvakten Erik Peleback (född -01) som lånas in från Borlänge HF. Läs mer om Erik Peleback och vårt oerhört spännande samarbete med BHF här på hemsidan!
  • Uppdaterad: 18 AUG 2020 19:15

ERIK PELEBACK KLAR FÖR FAIK 

Fagersta AIK kan idag presentera nästa spelare in i A-laget säsongen 2020/2021. Det handlar om 18-årige målvakten Erik Peleback (född -01, fyller 19 i oktober), som ansluter från Borlänge HF J20 Elit där han som "förstemålvakt" i vintras vaktade stolparna i 20 grundseriematcher samt 4 slutspelsmatcher.

I stället för Borlänge HF, topplag i HockeyEttan, så kommer borlängefostrade Erik Peleback nu alltså att inleda sin seniorkarriär hos oss i Fagersta AIK och Hockeytvåan. Detta möjliggörs genom ett nytt samarbete mellan Borlänge HF och FAIK (läs mer om det längre ned).

Erik Peleback beskrivs som en ödmjuk person och en strukturerad, målmedveten ung målvakt med höga ambitioner. Tillsammans med Ludvig Johansson så kommer de båda att bilda FAIK:s målvaktspar i vinter. 


Mattias Bergdahl och Erik Peleback
Mattias Bergdahl, Borlänge HF med utlånade målvakten Erik Peleback. 

"SKA BLI JÄTTEKUL - KÄNNS SOM RÄTT KLUBB FÖR MIG"

- Det ska bli jättekul att testa på seniorhockeyn i Fagersta. Fagersta AIK känns som rätt klubb för mig, för att testa spel i Hockeytvåan, hälsar Erik Peleback till hemsidan. 


Berätta lite om dig själv som person! 
- Jag är glad, positiv och gillar utmaningar. Som målvakt ger jag alltid 100% och vill alltid utvecklas och bli bättre. 

 

"WIN-WIN SITUATION FÖR BÅDA KLUBBARNA - TILLSAMMANS ÄR VI DUBBELT SÅ STARKA"

Mattias Bergdahl

Hemsidan fick tag på Mattias Bergdahl,
Elit- och junioransvarig i Borlänge HF (eller sportchef om man föredrar den titeln) som berättade mer om utlåningen av "Pele" samt det nya samarbetet med FAIK.


- Det är verkligen en win-win situation för båda klubbarna. Sett från vårt perspektiv så har vi många otroligt drivna och målmedvetna juniorer som behöver få en väg ut i seniorhockeyn. Förra säsonger hade vi juniorer som gjorde 90 matcher med A-laget i Hockeyettan vilket jag är stolt över, men nånstans behöver de få den här kontinuiteten och få spela seniorhockey lite mer regelbundet.

- Det är ett stort kliv att ta från J20 till Hockeyettan, så därför ser vi väldigt positivt på samarbetet med FAIK. Fagersta kan låna in unga hungriga spelare samtidigt som vi kan erbjuda grabbarna möjligheten att växa in i seniorhockeyn på ett bra sätt.


Hur har samtalen varit med Fagersta AIK?
- Det känns bra att kunna slå bort all den här prestigen mellan klubbar, att man ska klara sig själva hit och dit, och i stället samarbeta. Vi har haft många bra dialoger. Fagersta har varit jätteödmjuka och det är glädjande att vi kan samarbeta. Kan vi göra det här tillsammans och utveckla våra spelare så blir vi dubbelt så starka!


Du har varit junioransvarig några år men är numera sportchef för A-laget, stämmer det?
- Jag är fortfarande junioransvarig samtidigt som jag har hand om A-laget som du säger. Det finns en J18-ansvarig också så mitt jobb kretsar väl mest kring J20 och A-lag. Det går inte att ha hand om 100 killar och 150 föräldrar helt på ideell basis. Så jag har sista ordet när det gäller juniorsidan men någon måste vara med och driva processen. Vi är en ruskigt prestigelös förening, men någonstans måste någon vara ansvarig och mitt ansvar är det sportsliga. 


"ETT FÖREDÖME BÅDE PÅ OCH UTANFÖR ISEN"

Hur skulle du beskriva Erik Peleback?
- Peleback är en av våra drivna juniorer och han är ett riktigt föredöme både på och utanför isen. Jag har haft honom i fyra år, och varit med på hela hans resa. Han är otroligt lugn och sansad. Målmedveten. En kille som har tydliga mål men ändå har han tålamodet och har inte bråttom. Ingen hets. Han är jätteambitiös, med allt ifrån sömn, kost och planering. En välstrukturerad kille.


Erik Peleback
Erik Peleback.Det låter jättebra. Det där med tålamod är nog svårt ibland tänker jag, att inte ha för bråttom utan att jobba mot sin målsättning ett steg i taget. 
- Man måste tro på sin väg. Nu är han visserligen sistaårsjunior men han måste ut och få känna på seniorhockey. Fagersta är verkligen ett superbra alternativ. Bättre kunde han inte få det. Vi är jättenöjda både som klubb och jag som sportchef. Jag är tacksam och glad över den här lösningen vi har hittat tillsammans med FAIK.


Vad är din målsättning med utlåningen?
- Vårt mål och "Peles" mål är att han ska kunna komma tillbaka till Borlänge och spela Division 1. För att nå dit så ser vi spel i Division 2 som ett perfekt steg, dessutom i en förening där man vill framåt och spela bra hockey. 

 

"PRESTIGELÖSA OCH ÖDMJUKA - HAFT MÅNGA BRA DIALOGER MED FAGERSTA"


Som jag har förstått det så innebär samarbetet också att det finns chans för FAIK-spelare att få chansen i Borlänge i Hockeyettan via lån?
- Ja, det finns absolut en öppning upp hit till Borlänge Hockey. Jag tvekar inte att låna in spelare när det behövs och jag vill alltid jobba med bra människor.   Nu har vi hittat det med Peleback, vi vill jobba med bra människor. 

- Jag var intresserad av spelare från Fagersta redan förra året, och i år har det öppnats lite dörrar så jag hoppas att spelare i FAIK kliver fram i vinter och då så plockar jag gärna hit dem så får de känna på Hockeyettan. Det är en tuff serie och lika många omgångar som vanligt men på kortare tid så att det kommer slita på truppen känns givet och får vi skador så öppnar sig behov att låna in spelare.
 

Är det några utespelare som är aktuella för utlåningar till FAIK?
- Vi för dialog om utespelare, men A-laget håller på med sin teambuilding och allt så vi ska sätta den gruppen först innan jag kan svara på det. Vi har tränat jävligt bra och fått tre veckor extra innan träningsmatcherna börjar. Det är fantastiska grabbar allihopa.

- Vi börjar nu med "Pele" som får komma till Fagersta på en gång och vara med från start. Både mitt mål och Fagerstas mål är att detta ska gynna båda klubbarna lika mycket. 
 

När kommer Erik Peleback till Fagersta?
- Han ansluter till laget nu till helgen.  


Hemsidan kollade läget med Sportgruppens Tobbe Eriksson som berättar mer om värvningen och inte minst samarbetet med Borlänge HF.


Tobbe Eriksson 2011/2012 
Tobias Eriksson, Sportgruppen (gammalt foto från 2011/2012)


- I Erik Peleback så får vi en ung, hungrig och ödmjuk målvakt som tillsammans med Ludde Johansson kommer att utgöra FAIK:s målvaktspar i vinter. Från sportgruppens håll så tror vi stenhårt på att både Erik och Ludde ska ta stora kliv i vinter och tillsammans hjälpa FAIK att vinna hockeymatcher.


Han är alltså här på ett längre lån har jag förstått?
- Ja, låneavtalet med Erik Peleback är skrivet säsongen ut, där han kan bli tillbakakallad av Borlänge Hockey vid behov.

Spännande med det nya samarbetet med Borlänge! Finns det något mer man kan säga om samarbetet?
- Ja, vi har startat ett samarbete med Borlänge Hockey, som är ett topplag i HockeyEttan men även har en bra juniorverksamhet. Huvudmålet från båda parter är att utveckla spelare från båda föreningarna på individnivå. Vi vill hjälpa spelare att ta nästa kliv i sin utveckling.


Så det innebär att det även kan bli aktuellt att även FAIK-spelare kan lånas ut till Borlänge antar jag. Gäller det spel på så väl juniornivå som i Hockeyettan?
- Självklart kan det bli så. Vi kan både få se Hockeyettan-spelare på Fagerliden i vinter och våra A-lagsspelare kan också få chansen att spela i Division 1 med BHF. Det är något som vi hoppas ska kunna sporra våra egna spelare, att det finns en dörr på glänt till spel i Division 1.

- Vi vill även att våra nyförvärv och våra kommande nyförvärv ska känna till det och att FAIK kan vara ett bra steg i karriären.


Det finns ett par luckor kvar att fylla i spelartruppen. Hur ser ni på det? 
- Ja, det finns några positioner kvar så på så sätt är det positivt att vår seriestart är framskjuten (serien börjar först i november alt. i slutet av oktober / hemsidans anm.). Så klart hade det varit bra med en fulltalig trupp redan nu men det är viktigt att det blir rätt spelare.


Ja, det är viktigt att alla supporters känner till att seriestarten är framskjuten, att det finns tid att jobba med spelartruppen. Är det aktuellt med fler inlånade spelare från Borlänge?

- Det kan absolut bli ytterligare spelare därifrån, läser man lite mellan raderna så kanske inte alla får plats i Borlänge och då kan FAIK vara ett hett alternativ! Vi för samtal men det är ingenting klart.

 

Skribent: Matte Erixon
E-post: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

FAIK Team-kläder:
Intersport

Stöd FAIK när du handlar hos kända nätbutiker:Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2021-2022:
Bauer


Epiroc

Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

stainless

Fagersta Kommun
 Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Besöksadress:
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: +46793403409
E-post: This is a mailto link