Hoppa till sidans innehåll

Lagbygget 20/21: Flerfaldig norsk mästare med landslagsmeriter tar över i FAIK-båset

20 MAJ 2020 07:00
Fagersta AIK kan idag avslöja vem som blir ny huvudtränare för A-laget. In i FAIK-båset kliver 47-årige fd stormålvakten Jonas Norgren, som ansluter från VIK J18 (J18 Elit) som han tränat de senaste två säsongerna. Läs en längre intervju på hemsidan!
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2020 07:00

I går kväll, tisdagen den 19:e maj 2020, träffades representanter för Sportgruppen i Fagersta AIK och tränaren Jonas Norgren, senast i VIK J18 (J18 Elit) på Fagerliden för att göra klart de sista detaljerna efter en tids samtal.

Möte sportgruppen


På plats från Sportgruppen
var Lars Ahlbäck, Tobias Eriksson och Magnus Franzén. Även klubbens ordförande Stefan Thid och A-lagets Karl Hassel och Dennis Gustafsson var på plats för att hälsa på kvällens huvudperson. Parterna har varit muntligt överens sedan en tid tillbaka och nu var det äntligen dags att underteckna avtalet som innebär att Jonas Norgren tar över som ny huvudtränare i A-laget.

Kontraktet är skrivet på 1+1 säsong och hemsidan dök självklart upp för att ställa några kluriga frågor till personen som vi alla har gått och väntat på. Det blev en trevlig pratstund med mycket hockeysnack så håll tillgodo - läs intervjun och lär känna vår nye headcoach! 

Snabba fakta

Namn:
 Jonas Norgren
Ålder: 
47 (fyller 48 i november)
Bor: Sala

Familj: 
Fru, ett barn och två bonusbarn. Sonen heter Oliver Norgren och var den gångna säsongen målvakt i Mora IK J20 SuperElit (gjorde också tre matcher i HockeyAllsvenskan för Mora). Bonussonen Isac Skedung spelar i Västerås IK i HockeyAllsvenskan (igenkänd av många sedan tiden i Leksands IF). Storasyster heter Alexandra och håller reda på grabbarna. 

Moderklubb: 
Norden Hockey (Sala) 

Klubbar som spelare: 
Sala, Västerås (juniortiden), en säsong i Surahammar, fem säsonger i Östervåla i ”gamla division 1” (spelade där ihop med bl.a. Patrik Forsberg, far till Fredrik Forsberg, HV71, och Filip Forsberg, Nashville Predators), följt av 12 raka säsonger i norska Storhamar i högsta ligan. Spelat två A-VM och två B-VM för Norge.
  
Klubbar som tränare:
Östervåla Div. 2 en säsong, Sala Div. 3 en säsong, Storhamar GET-ligaen 3 år som assisterande, Avesta BK Div. 2 i 3 säsonger, VIK J18 Elit 2 säsonger. Även jobbat som målvaktstränare för norska U16 och U18-landslagen.

Nationalitet: Norsk medborgare. När Jonas skrev kontrakt med Storhamar i slutet av 1990-talet så fick klubbarna bara ha fem utländska spelare i truppen. Blev norsk medborgare i samband med att han skrev ett långtidskontrakt. Sedan tillät man inte på den tiden dubbla medborgarskap vid spel i landslaget så trots att han är född i Sverige så är han sedan dess bara medborgare i grannlandet.


 Jonas Norgren

Hej och välkommen till Fagersta AIK, Jonas Norgren!
- Hej! Stort tack!


Hur känns det nu när kontraktet är påskrivet? 
Det känns bra. Det ska bli intressant att komma hit till FAIK efter två år med Västerås IK:s elitjuniorer. Den förra säsongen var speciell och fick ett lite snöpligt slut i våras precis som för många andra lag så nu ska det bli kul att ta mig an en ny utmaning. Efter tiden i VIK så känns det spännande att få jobba med just den här mixen med både unga killar och äldre etablerade spelare.  

- Det kittlade lite extra att få komma hit och det har känts som rätt steg för mig ända sedan Lars (Lars Ahlbäck, Sportgruppen i Fagersta AIK) hörde av sig. Klubben presenterade ett väldigt professionellt förslag. Det man presenterade och målen för föreningen känns spännande att bli en del av, som att tänka mera långsiktigt och ta vara på de egna spelarna så att de blir kvar. 
 

Så du behövde inte så lång betänketid innan du skrev på?
- Det är klart att jag behövde tänka efter lite och några saker måste ju fungera när man har familj, men jag är lyckligt lottad och har ett bra stöd hemifrån. Nu ser jag fram emot det här jättemycket, det ska bli jätteintressant. Jag ser fram emot att få jobba både med laget och föreningen.


Vad visste du om klubben innan sportgruppen hörde av sig?
- Jag var ju ofta här som pojkspelare i Sala. Det var alltid stort att komma hit och få spela på Fagerliden. Jag har faktiskt ett speciellt minne. Det var faktiskt här jag blev uttagen till TV Pucken första gången, efter att de sett mig i matchen mot Fagersta.

- Sen har jag ju stått i motståndarbåset i några säsonger då jag var tränare i Avesta BK. Men nu ser jag fram emot att få stå på den rätta sidan, säger Jonas med ett skratt. 

- Jag vet att det finns ett stort hockeyintresse här i Fagersta och klubben engagerar både när det går bra och när det går sämre. 
 


Berätta gärna lite grann om dig själv! 
- Jag har hållit på med det här i några år nu och känner mig trygg i det jag står för. Jag vill att vi ska känna oss trygga i det vi gör och att alla ska komma till hallen med ett stort leende.

- Det är speciellt på den här nivån, där nästan alla jobbar vid sidan av hockeyn men man har ett brinnande intresse och spelar för att man älskar sporten. Så det är en viktig komponent, att behålla glädjen i det hela. Samtidigt måste det finnas krav och man måste ha en vilja att utvecklas och ta nästa steg oavsett ålder. 

- Jag vill vara en seriös tränare som ändå kan bjuda på mig själv och vara en i gänget. 

NORGREN #15 - FÖR ALLTID IHÅGKOMMEN I STORHAMAR

 

Jonas Norgren #15
Jonas Norgren #15 tackar publiken.


Du har en lång karriär i Norge bakom dig med hela 15 säsonger i klubben Storhamar i högsta ligan. Först gjorde du 12 säsonger som målvakt och därefter 3 säsonger som assisterande tränare. 

Föga oväntat så är du också en riktig klubblegendar i Storhamar med tröjan upphissad i taket efter 627 matcher, 3 NM-guld och etta i målvaktsligan 4 säsonger på raken (bästa GAA fyra säsonger, högsta SVS% tre säsonger). Som norsk medborgare har du fått äran att spela två A-VM och två B-VM för Norge.

- Du har gjort din hemläxa, det var en bra sammanfattning. Det stämmer att jag har mitt nummer i taket vilket känns otroligt stort.15 i taket
Jonas Norgrens namn och tröjnummer #15 förevigat i taket i Storhamar (näst längst till höger). 


Ja, 15 säsonger i samma klubb är stort. Klubben Storhamar och staden Hamar måste ha betytt mycket för dig. Känns det som hemma eller har du kunnat återanpassa dig till livet som svensk och västmanlänning?
- Vi hade fantastiska år i Hamar och det var därför jag valde att vara kvar där i alla år. Både hockeyn och livet var perfekt för barnen att växa upp i. Jag trivs i staden och det finns fina möjligheter till det mesta. Men allt har sin tid och när våra barn blev så pass stora att de började på hockeygymnasium i Sverige så var det en av anledningarna att flytta hem. Närhet till släkt och sådant blir också viktigare.

- Det kändes rätt där och då att flytta hem till Sverige men Hamar har självklart en stor plats i våra hjärtan för alltid. Isacs flickvän Lone är ju också därifrån så hon gör också att vi känner en koppling till Hamar. De fick en son i början av april så vi får väl försöka uppfostra honom till ishockeyspelare och inte bara skidåkare, säger Jonas med glimten i ögat. 

 

"VILL JOBBA MED FEEDBACK - ÄVEN MED MÅLVAKTERNA"


Har du haft nytta av din bakgrund just som målvakt tycker du, i din karriär som tränare?

- Det är ingenting som jag har tänkt på faktiskt. För mig är det mer alla erfarenheter under karriären och olika ledare jag har haft, som gör mig till den tränare jag är idag. Jag är väldigt tacksam som har haft så många bra ledare genom åren.


I högre divisioner så brukar man ha särskilda målvaktstränare anställda och i VIK som är en elitförening så finns förstås en målvaktstränare. Men längre ner i seriesystemen så finns det inte riktigt samma resurser. 

Vi pratade tidigare om att du har jobbat som målvaktstränare i norska U16- och U18-landslaget och jag tänkte därför fråga hur du ser på att hjälpa till även när det gäller målvakternas träning här i Fagersta AIK?
- Det är klart att även om jag är tränare för laget så har jag kunnat jobba med målvakterna ibland vid önskemål från killarna, precis som jag är med och hjälper utespelarna. Jag vill jobba med feedback och precis som med de andra är det viktigt att målvakter ska få den feedbacken. 

 

"TVÅ LÄRORIKA ÅR I VIK"

Hur var tiden som huvudtränare för VIK i J18 Elit?
- Jo, men det har varit två lärorika år, där jag har fått gå ner och jobba med elitjuniorer. Jag har fått lära mig hur det fungerar och komma in i hur de tänker och var de är i sina huvuden i den åldern. Den här säsongen hamnade vi i fortsättningsserien efter att ha slutat på sjunde plats två poäng efter Leksands IF som också missade slutspelet. Västra är en riktigt tuff serie med många bra lag. 

Jonas Norgren i VIK
Foto: VIK.se


Vad tar du med dig från tiden i VIK till den kommande säsongen? 
-
 Jag tar med mig erfarenheten från att jobba med juniorer och som jag sa så får jag nu jobba både med äldre etablerade killar och med unga killar så det blir en härlig utmaning. Jag vill få ihop en bra grupp för då vet jag att prestationerna kommer även på isen.

 

"VILL HA TYDLIGA ROLLER - MEN VÅGA SLÄPPA PÅ HANDBROMSEN I ANFALLSZON"

Sist men inte minst så tänkte jag fråga dig om din filosofi när det gäller spelidé.
Vilken typ av ishockey ska Fagersta AIK bjuda Fagerlidens trogna hemmapublik på i vinter? 
- Det återstår att se, säger Jonas med ett leende.


Det beror kanske lite på hur lagbygget ser ut när det är färdigt? 
- Jag gillar ju fart och fläkt. Och jag vill att vi ska ha mycket puck. Vi ska vilja ha den där svarta trissan och vi ska spela med en struktur och en trygghet i det vi gör. Våga. I försvarszon har vi tydliga roller men vi ska våga släppa på handbromsen i anfallszon. Varje individ har någonting i sig som vi vill utveckla. Det finns fantastiskt mycket bra hockey i killarna och det ska vi stimulera och locka fram! 

 

"DET SKA VARA JOBBIGT ATT MÖTA FAIK"

- Jag vill vara med och utveckla killarna för att ta nästa steg. Sen gäller det att ha med oss den här mentaliteten som finns i klubben och som sitter i väggarna här på Fagerliden. Det ska vara jobbigt att möta FAIK. 


Tack för ett jättespännande samtal och varmt välkommen till Fagersta AIK!
- Tack så jättemycket!


  

Sportgruppens Lars Ahlbäck om Fagersta AIK:s nye huvudtränare Jonas Norgren:

- Jonas fanns med på vår lista över potentiella tränare som vi tog tag i direkt när 'Varjen' tackade nej till en fortsättning.

- Vi har haft en bra dialog med Jonas under en tid och under de senaste dagarna så har de sista pusselbitarna fallit på plats och vi har signat ett avtal som gäller över 1+1 säsong. Jonas Norgren är en kunnig tränare med lång erfarenhet både från den egna aktiva karriären och som tränare. Vi har bara fått positiva rekommendationer och ser fram emot att få jobba med honom.

- Jonas har utvecklat sitt ledarskap på ett bra sätt genom åren och är idag otroligt strukturerad och lugn. Han har meriter från både större och mindre klubbar och han är van med att jobba med unga spelare och utveckla talanger, vilket är något passar jättebra in på det vi söker. Vidare så står han för samma typ av hockey som vi vill spela och att han är fd målvakt på hög nivå ser vi som något som kan vara ett extra plus för våra målvakter.

- Vi är glada att Jonas vill vara med oss på den här resan och önskar honom varmt välkommen till Fagersta AIK!

Skribent: Matte Erixon
E-post: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

FAIK Team-kläder:
Intersport

Stöd FAIK när du handlar hos kända nätbutiker:Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2021-2022:
Bauer


Epiroc

Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

stainless

Fagersta Kommun
 Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Besöksadress:
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: +46793403409
E-post: This is a mailto link