Hoppa till sidans innehåll

Hemsidan möter Lucas Sandström: "I slutändan handlar hockey om att göra färre misstag än motståndarna"

01 NOV 2020 23:04
Det är nu klart att Lucas Sandström inleder säsongen 2020/2021 med att spela för moderklubben Fagersta AIK i Hockeytvåan. Hemsidan träffade en enormt spelsugen Lucas efter träningen för att snacka hockey. Läs intervjun här på hemsidan!
  • Skapad: 01 NOV 2020 23:04

”SKA BLI ROLIGT ATT FÅ DRA PÅ MIG FAIK-TRÖJAN IGEN”

Tjena Lucas! Välkommen får vi väl säga, nu när kontraktet är undertecknat. Äntligen är det klart att du inleder säsongen här hemma i moderklubben FAIK. Hur går tankarna?

- Tjena! Tack så mycket. Ja, det känns riktigt roligt att jag ska få dra på mig FAIK-tröjan igen efter 15 år!


Ja, vi kan väl börja med det här med kontraktet. Du har ju inte gjort någon hemlighet av att det är fortsatt spel på hög nivå och att leva på din ishockey som är din målsättning precis som tidigare år, så alla kan nog förstå att det finns klausuler i ditt kontrakt. Vad är det för typ av kontrakt ni har kommit överens om?

- Ja, det är tuffa tider för många av oss professionella ishockeyspelare så man har ju avvaktat hur det blir med allt. Det finns många som suttit i samma sits som mig under hösten, och när det blev som det blev i England och man ställde in hela ligan den här säsongen så är det klart att det stängdes en dörr för mig där samtidigt som de flesta lag spikat sina trupper redan. 

- Men även om det har dragit ut på tiden så är det klart att tanken har funnits där nånstans hela tiden att det skulle kunna bli FAIK. Vi har pratat om det här egentligen ända sedan jag gjorde första träningen med laget.
Stämmer det att ni har skrivit ett ”sjuveckorskontrakt”?
- Precis, det är väl de här sju veckorna fram till jul som vi har pratat om men det kan samtidigt brytas när som, så det är vi alla införstådda med. Vi tar det vecka för vecka så får vi se. Det ska bli riktigt roligt att få spela matcher igen - och att få spela med min bror - men just nu vet jag inte alls om det blir sju veckor i FAIK eller om det blir två eller fem. 


Eller ännu längre!
- Ja, det kan bli längre också. Men ishockey har varit mitt jobb hela livet. Det är det jag kan och det är mitt levebröd som jag vill fortsätta med så länge jag kan. Här i Hockeytvåan finns inte den möjligheten så det är därför vi har skrivit ett kontrakt som har den här öppningen, säger Lucas som inte ser några svårigheter med motivationen trots spel i en ”lägre division”. 

- Jag är sjukt taggad. Jag vill hjälpa laget och jag vill vinna hockeymatcher. 

"HATAR ATT FÖRLORA" – ABSOLUT INGEN MOTIVATIONSBRIST

Det finns alltså ingen motivationsbrist trots att det handlar om spel i Hockeytvåan?
- Absolut inte. En av mina största drivkrafter har alltid varit att jag hatar att förlora, så det är inget som förändras utan jag kommer som alltid göra allt jag kan för att vinna och spela mitt spel. Det är en bra liga och det gäller att jag är ödmjuk inför uppgiften och 100% påkopplad hela tiden.


Träning med A-laget tidigare i veckan. Foto: Matte Erixon


Beskriv dig själv som spelare, för alla som inte vet, och kanske även för de som tror att de vet allt om dig!

- Jag är en hårt jobbande forward som vill bidra med mål och poäng. Jag är inte den flashigaste spelaren men jag jobbar hårt varje byte och det är klart att lite skills har jag väl också som jag hoppas kunna plocka fram. Jag börjar också bli hyfsat rutinerad så jag hoppas att jag kan bidra med min rutin.

 

Vad är de största spelmässiga skillnaderna mellan Hockeytvåan och de högre divisionerna enligt dig?
- Jag skulle först vilja säga att Hockeytvåan håller högre nivå än kanske många tror. Det går inte att underskatta några motståndare. Det finns många skickliga spelare som skulle kunna spela högre upp men som av olika anledningar spelar i tvåan. Det krävs väldigt mycket av en spelare i högre divisioner och alla har inte vilja eller möjlighet att lägga ner det jobbet. Men kvaliteterna finns hos många spelare även i tvåan.


- Det som skiljer mest i spelet är nog strukturen. Det kanske blir lite vad det blir ibland. Om man gör ett misstag i Hockeyallsvenskan och så utnyttjar motståndarna det direkt och det blir ofta mål i baken. Här kan man väl kanske göra något mer misstag utan att det blir katastrof.


”FÖRSTA GÅNGEN I FAIK-TRÖJAN PÅ 15 ÅR”Säsongen 2005/2006 var den sista du gjorde i FAIK-tröjan, då du spelade i A-laget som 15-åring. Sen blev det hockeygymnasiet i Mora IK och därpå ett succéår direkt när du öste in poäng i J20 SuperElit och blev uttagen i U17-landslaget. Det var länge sedan nu men har du någon gammal lagkamrat från ungdomen kvar i FAIK? 

- Det är väl bara Blücher kvar från den tiden, tror jag. Lite tråkigt att spelare som Martin Forss, Jesper Andersson, Marcus Räikkönen & co har hunnit sluta. Vi -90:or var nog den sista stora årskullen innan det blev lite mindre kullar här i FAIK. Vi har väldigt många kul minnen ihop.

 

Hur känns det att få spela i samma lag som din bror Casper? Kan ni hitta nån kemi om ni skulle få spela ihop?

- Det ska bli kul. Vi spelade faktiskt i samma kedja nu på träningen men jag vet inte hur Jonas (head coach Jonas Norgren /hemsidans anm.) kommer sätta ihop laget framöver. Vi är ju brorsor så visst kanske vi kan hitta lite kemi men jag lägger mig inte i vilka som ska spela ihop och inte. 


Lucas och Casper Sandström sida vid sida på träning tidigare i veckan. Foto: Matte Erixon

Beskriv brorsan Casper Sandström som ishockeyspelare!
- Han är en tvåvägsforward som jobbar för laget. Jobbig att möta. Han är nog lite mer defensiv än mig. Jag tycker att han har börjat bli mer och mer mogen i sitt spel så jag tror att han kommer ta nya kliv i vinter. 


Om vi ändå skulle spåna lite på hur en kedja skulle kunna se ut, utan att nämna några namn, utan mer utifrån hur andra tränare har använt dig genom åren?
- Jag har alltid varit den som vinner puck och ser till att vi håller oss kvar i anfallszonen. Jag har tagit returer och jobbat fram puckar åt mina medspelare. Ofta har jag haft en spelskicklig center och en vass avslutare som kedjekamrater. 


Det låter som ett recept på en fantastisk kedja.
- Det är alltid tränarens jobb så jag spelar där Jonas vill ha mig. Jag kommer inte bli någon annan spelare i alla fall utan kommer spela mitt spel som jag alltid har gjort.

 

LUCAS OM LIVET I ENGLAND: ”ROLIGASTE SÄSONGEN I KARRIÄREN”

Vi måste ju prata lite om förra säsongen som du spenderade i Sheffield Steelers i EIHL. Hur var den säsongen?
- Jag kan säga att det var den klart roligaste säsongen i karriären, både på isen och utanför. En positiv överraskning på alla sätt och vis. Bra hockey och ett bra liv vid sidan av. Det är rolig hockey och det finns flera spelare med sjukt bra CV:n. En i mitt lag hade gjort 300 NHL-matcher.


Hur är spelet jämfört med Sverige och t.ex. Hockeyallsvenskan som du har bäst koll på?
- Det går nästan inte att jämföra eftersom det är helt olika ligor och ett annat spel. Topplagen i England är väldigt bra, antagligen bättre än i Hockeyallsvenskan rent skicklighetsmässigt. Det är nog defensiven som man lägger lite mindre krut på. Det är lite mer uppstyrt i Sverige men det är riktigt bra och rolig hockey i England.


Visst är det skillnad i domarnivå också? 
- Ja, det är en annan nivå, lite mer tillåtande och man kommer nog undan med en del som de säkert skulle ta utvisning för i Sverige. Man får tycka vad man vill men jag skulle säga att bedömningen i England i det stora hela är till det bättre.


Hemmaborgen i Sheffield, FlyDSA Arena

Säkert roligt för publiken att se på också. Hur var hemmamatcherna i FlyDSA Arena?
- Ja, det var ett jäkla tryck. Arenan tar in 9300 pers och vi snittade 6300 åskådare på hemmamatcherna så det var bra stämning. Det finns några till arenor i ligan som är mer eller mindre SHL-mässiga och sen några mindre. 


Man kan tänka sig vilket drag det blir med tanke på den läktarkultur som finns i England. 
- Ja, och sen med lite ölservering på det så kan du tänka dig. Men det är klart att fotbollen är överlägset störst där borta även om hockeyn har många fans.
Hur var livet annars i England, hur såg en vanlig dag ut?
- En vanlig dag hade vi samling runt 09.30 för fys och sen is 10.30. Sen åt vi lunch ihop innan man kunde göra annat. Vi såg en hel del bra fotboll, det var bara 1,5 timme in till Manchester så man såg både på United och City.

- Vi hade lite cupmatcher i veckorna men annars är det seriematcher på lördagar och söndagar som gäller, så det är skönt på sätt och vis. Men det kan vara tufft ändå med back to back-matcher, som när vi hade bortamatch i norra Skottland på fredagen och sen sex timmar hem i buss och match igen på lördagen.

”HOCKEY HANDLAR OM ATT GÖRA FÄRRE MISSTAG ÄN MOTSTÅNDARNA”

Till sist måste jag nämna det här med hur betydelsefull din rutin kommer vara för våra unga FAIK-spelare. Du har redan fått beröm från tränarna har jag hört, för att du är med och höjer nivån både på isen och utanför, att du gärna delar med dig av tips och pratar hockey med grabbarna. 

- Det är kul om jag kan vara med och bidra. Jag har sett och upplevt ganska mycket i min karriär men jag är så klart inte felfri jag heller. Det taktiska sköter Jonas och Karl men jag tycker om att prata hockey och kan komma med lite tips i olika situationer när de uppstår. 
Har du något bra tips till en ung och ambitiös hockeytalang? 
- En viktig sak att lära sig om man siktar på att spela i någon högre liga är att inte ta det personligt om man får feedback utan att alltid försöka lära sig av sina misstag. I slutändan är det vad hockey handlar mycket om, att göra färre misstag än motståndarna.

 


 

SUPPORTERLIRAREN 2020 - FANSEN HAR SAMLAT PENGAR

FAIK-supportrarna Erik Bergkvist och Samuel Sigfridson drog i slutet av september igång insamlingen "Supporterliraren" i syfte att hjälpa till med lagbygget och helst få Lucas Sandström att skriva på. I skrivande stund (söndag kväll 1/11) så har insamlingen fått in 13 166 kronor vilket innebär att tack vare fansen så är den höga avgiften för ITC:n (International Transfer Certificate) täckt, d.v.s. transferavgiften som krävs för övergången från engelska ligan, som i det här fallet ligger på hela 12 500 kronor. 

Fagersta AIK vill tacka alla supportrar som bidragit till insamlingen som är med och möjliggör värvningen av Lucas Sandström! 

Länk till insamlingen här: zohero.com/fundraisers/Fagerstaaik/
Skänk en slant och/eller se vilka andra som har deltagit i insamlingen!
 
PS. Man kan självklart fortfarande skänka en slant till insamlingen, något som i så fall ökar möjligheterna för FAIK att behålla Lucas, och om det inte skulle vara möjligt så går allt överskott till spelarbudgeten och lagbygget säsongen 20/21. DS.

Skribent: Matte Erixon
E-post: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

FAIK Team-kläder:
Intersport

Stöd FAIK när du handlar hos kända nätbutiker:Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2021-2022:
Bauer


Epiroc

Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

stainless

Fagersta Kommun
 Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Besöksadress:
Fagerlidens ishall, Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: +46793403409
E-post: This is a mailto link