Hoppa till sidans innehåll

Hemsidan möter Albin Silfver inför flytten till Falun

09 APR 2019 23:26
Hemsidan mötte här om dagen den alltid lika ödmjuke FAIK-forwarden Albin Silfver för att kolla läget inför sommarens flytt till Falun. Det blev en lång och läsvärd intervju och lite av en hyllning till sporten vi älskar.
  • Uppdaterad: 09 APR 2019 23:26

Hemsidan mötte här om dagen den alltid lika ödmjuke FAIK-forwarden Albin Silfver, 15 år, för att snacka lite inför sommarens flytt till Falun.

Precis som för några av lagkamraterna i FAIK J18/U16 så väntar nu klubbyte och hockeygymnasiestudier till hösten. Med anledning av detta så vill vi förstås här hemma i moderklubben kolla läget med grabbarna. Vi låter dem beskriva hur tiden i FAIK har varit och hur de ser på framtiden (scrolla ner på startsidan så finner ni de andra intervjuerna).

Sedan Albin Silfver upptäckte ishockeyn i sjuårsåldern och sedan insisterade på att få börja spela så har sporten varit hans största intresse och passion. Man skulle kunna tro att han kommer från en typisk idrottsfamilj, men i en syskonskara bestående av hela sex syskon så är det faktiskt bara Albin som har det där stora hockey- och idrottsintresset.

Läs intervjun nedan och
läs Albins kärleksförklaring till hockeyn. Läs om hur han och kompisarna gjorde för att kunna fortsätta spela även under somrarna och läs hur tankarna går inför hockeygymnasiet.

Albin Silfver

Hej på dig Albin och välkommen hit till den smältande ispölen här i hemmaborgen!
Tack även för de fina ord du nyss yttrade om vårt ideella arbete i sociala medier under säsongen.  

Hur har säsongen varit för dig?

- Tjena! Det är bara sanningen. Tack för att ni gör så mycket för klubben helt ideellt. Det är mycket tack vare er som Fagersta är en sån bra hockeystad och har så många som följer hockeyn.

- Säsongen har varit bra, tycker jag. Både för min del och för laget (J18). Vi var väl som bäst efter juluppehållet då vi vann det mesta. Personligen har jag kanske haft någon svacka men överlag gick det bra för mig också efter jul.


Det har blivit många matcher i vinter, hela 40 matcher faktiskt om vi räknar med U16, J18 och TV Pucken!  
- Ja, men det har bara varit kul. Det är ju matcherna man tränar för. Det har blivit två matcher nästan varje helg, och ibland även matcher under veckodagar. 


Vilken typ av spelare är du - eller vill vara?
- Jag vill vara en jobbig, ettrig forward som är jobbig att möta, och som skapar målchanser för laget.


Motståndarbackarnas mardröm alltså. Ingen tid att stå och sova för då kommer Albin och forecheckar!
- Ja, men nånting sånt!


Om du skulle jämföra dig med någon spelare här i A-laget, vem skulle det vara?
- Då skulle jag nog säga Henke Sternebäck #21. Han borde vara riktig dryg att möta som motståndare i "man-man"-situationer, han vinner närkamper, tar pucken till mål och skapar alltid chanser.


Efter nyår fick du träna en del med A-laget och sedan var du även ombytt en match. Hur mycket energi får man av det förtroendet?
- Ja, det växer man ju av så klart. Det var Varjen (head coach Sebastian Varjomaa / hemsidans anm.) som sade till efter en torsdagsträning med A-laget att jag skulle få åka med till Hedemora på bortamatch.
Han lovade mig ingen speltid eller nåt men det var stort bara att få vara med. Jag fick förresten göra ett byte där i slutet av matchen så det var kul.

BÖRJADE SPELA HOCKEY EFTER BRYNÄS-MATCH

Jag tror att jag har ställt ungefär samma fråga till dina lagkamrater och den lyder; När började du spela hockey?
- Jag började spela när jag var kring 7-8 år, vilket kanske är ganska sent om man jämför med många andra som spelat sen de var jättesmå. Jag höll på med ganska mycket innan, som innebandy och fotboll. Men sen såg jag en match med Brynäs i Gävle och efter det ville jag börja med hockey jag också. 


Hur gjorde du när du skulle börja spela?
- Ja, jag kom hit på en träning och det var riktigt kul så efter det så växte bara glöden och sen bodde jag väl mer eller mindre här på friåkningar och träningar.


Hur viktigt är stödet hemifrån anser du, när man som barn verkligen hittar sin sport så där?
- Det är jätteviktigt att få stöd hemifrån och det har jag fått av både mamma och pappa. De har alltid stöttat mig i alla val jag har gjort oavsett vad. 

- Min mamma trodde väl inte alls på mig i början, säger Albin och skrattar.
Hon trodde nog aldrig att jag skulle vilja fortsätta spela när hon såg att jag fick traggla så mycket. Men jag älskade att spela hockey så jag motbevisade henne.


Är det någon av dina fem syskon som spelat hockey?
- Mina syskon är inte så sportintresserade alls faktiskt och ingen som håller på med någon idrott alls just nu. 

Landhockey

HYLLAR LANDHOCKEYN - KUL ATT SPELA OCH BRA FÖR UTVECKLINGEN


Nu är det ju "off season" och då vet jag att du vill lyfta fram landhockeyn, som ett sätt att utvecklas som ishockeyspelare. Berätta om det!

- Ja, jag spelade väldigt mycket landhockey med kompisarna när vi var yngre. Vi bestämde att vi skulle ses för att lira, och så sågs vi på olika ställen. Ofta var vi hemma vid oss på Kvartsvägen. Vi hade ett eget lag och vi kallade oss ”FLK”, Fagersta Landhockeyklubb.


Det syns på dig att det är fina minnen du får upp på näthinnan när du berättar. 
- Ja, det var riktigt fina tider.


Vad är det bästa med landhockey?

- Det bästa är att man får vara med kompisarna. Man har kul tillsammans och gör det man älskar, som är att spela hockey.


Använde ni inlines och en massa dyra tillbehör?
- Nej, visst kunde man väl köra med inlines också men oftast hade vi bara klubba och en ”proppad” boll (innebandyboll, fylld med t ex en plastpåse för lite mera tyngd /hemsidans anm.).

- Det är något jag verkligen rekommenderar till alla ungar där ute. Ut och spela med er!


Jag håller med dig fullständigt där. Stäng av tv-spelskonsollerna nu och skicka ut ungarna med varsina klubbor på gatan i stället. Det kommer faktiskt en kampanj från Svenska ishockeyförbundet snart på temat landhockey.

Har landhockeyn haft någon inverkan på dig som spelare, tror du?
Jag tänker på det här med att leka sig fram, och liksom träna bara för att man själv vill och tycker att det är roligt.
- Det har nog säkert hjälpt till en hel del att man har spelat så mycket i tidig ålder. Jag tror att jag haft nytta av det när det gäller klubbtekniken, känslan och spelsinnet. Jag tycker väl själv att tekniken med klubba och puck är en av mina styrkor.


Blev ni sugna att lira landhockey i sommar? Kan väl tro det, va!
Här är en länk till en sida på temat landhockey från Svenska Ishockeyförbundet: "Uffes Utvecklingstips 51: Lek Landhockey"


ALBIN OM ATT BLI INBJUDEN TILL SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDETS UTVECKLINGSCAMP - OCH ATT KOMMA MED I TV PUCKEN

Du har väl varit med på några utvecklingscamper också, sådant måste ju verkligen vara sporrande.
- Jag var i Munkfors med Lucas (Forsell) precis innan "RM" (Regionsmästerskapet) förra våren, och sen så var jag med i Älvdalen också nån gång före TV Pucken där på hösten. Det var skitroligt och man lär sig jättemycket.


Vad är en utvecklingscamp, om du vill berätta för de som inte har koll på dessa?
- Ja, vad ska man säga. Munkfors-campen var i alla fall lite annorlunda jämfört med den andra. Det var några spelare från varje landskap i Region Väst som fick åka och här ifrån Västmanland så var vi fem stycken som åkte.


Vilka var ni?
- Det var jag, Lucas (Forsell), Felix Vanfäldt (VIK), Simon Lindblom (VIK) och Lucas Lidström (VIK, son till legendaren Nicklas Lidström). Alla som är med är på de här camperna är på typ, samma nivå och alla har det där drivet att bli bättre och att ta sig så långt som möjligt med sin hockey. Så det är riktigt kul och utvecklande.


Och i Älvdalen var ni desto fler från Västmanland (och FAIK)?
- Ja, i Älvdalen så var hela Västmanlands distriktslag och hela Dalarnas distriktslag där tillsammans och tränade tillsammans, så då var det fler FAIK:are. Det var träning på dagarna och sen så spelade vi match på kvällarna. Det var tre dagar med bara hockey och bara bra människor.


Vi har ju avhandlat det ett antal gånger nu men vill du säga några ord om TV Pucken sen där på hösten?
- Det var en jättekul turnering och särskilt när vi gick vidare där från kvalet på Gotland. Eftersom vi gick så långt så hann vi komma ihop jättebra som grupp och det kändes nästan som att man spelade i två lag ett tag. Man fick många bra kompisar och vi fick möta många bra lag. Det var kul att se hur många bra spelare det finns där ute så nu vill man ju bara bli lika bra.


Det finns många bra spelare säger du. Ni fick en riktig hockeylektion där mot Göteborg i kvartsfinalen, hur kändes det?
- Ja, det märktes väl extra mycket mot Göteborg att det finns flera nivåer till. Det var många spelare som var bättre än mig i det där laget och även om vi förlorade stort så var det inga ledsna miner över det. Det var bara roligt att vi gick så långt och att det var just vi som gjorde det. 

- Förlusten mot Göteborg fick en bara att känna att man också vill komma upp till den nivån, och vilja träna mer och bli ännu bättre. Så det är bara utvecklande att få möta bra lag. Det ska bli riktigt spännande att följa 04:orna i höst!

 

FLYTTAR TILL FALUN - VILL BLI EN BÄTTRE HOCKEYSPELARE 

Nu är det alltså klart att du kommit in på gymnasiet i Falun. Berätta om det. Fanns det fler alternativ?
- Några skolor kom jag inte in på men det fanns åtminstone en klubb till som jag hade som alternativ, men jag valde Falu IF eftersom det kändes bäst.

- Jag var där på en try out och sen hörde de av sig ganska kort efteråt och meddelade att de vill jobba med mig i tre år. Dels var det helheten och att de tror på mig och sen skadar det inte att det är så pass nära hem. De har lag i både J18 Elit och J20 Elit så det är det jag ser fram emot också.


Nån tränare eller person där uppe som du fick ett extra bra intryck av?
- Jag träffade både huvudtränaren i J18 samt den gymnasieansvarige i Falu IF och de var båda jättetrevliga. Jag fick även se skolan och fick veta allt om hur det kommer funka med gymnasiet, så jag känner mig trygg med valet. Jag kommer läsa samhällslinjen som är en bred linje känner jag och sen är det mycket språk som jag gillar.


Språk, är det favoritämnena?
- Ja, jag tycker det är kul. Jag läser spanska nu på högstadiet.


Om du jobbar på nu och rent av får nosa lite på A-laget där uppe så tillhör de ju samma serie och division som Faiken. Hur hade det varit att möta FAIK? Total förvirring kanske? 
- Haha, det hade bara varit fränt att få möta FAIK.

 

OM MÅLSÄTTNINGEN SOM SPELARE - OCH OM BÄSTA VÄNNEN

Vad siktar du på som ishockeyspelare?
- Jag siktar så högt som det bara är möjligt. Jag vill bli en bättre spelare och vill utmana mig själv så mycket som möjligt, och jag vill få tävla mot andra duktiga spelare. Jag ser fram emot de kommande åren. 


Nu har du facit i hand och kan summera dina första 7-8 säsonger i karriären. Hur har du haft det här hemma i Fagersta AIK?
- Det har verkligen varit grymt bra! Jag har fått vänner för livet och jag har haft bra ledare som har lärt mig mycket. Så jag kommer verkligen sakna Faiken och jag kommer nog hänga här på Fagge när jag kan, under lov och sånt.


Finns det nån person som du kommer sakna extra mycket?
- Det är Kevin (Kevin Oinonen Thingberg). Han är min bästa kompis som alltid har funnits där för mig. Han betyder mycket för mig. Vi har umgåtts och alltid tävlat mot varann på varje träning. Vi kommer ju så klart hålla kontakten men vi kommer inte kunna ses så ofta för han går ju åt ett annat håll nu (Wings HC). Så det är honom som jag kommer sakna jättemycket, säger Albin eftertänksamt.


Någon ledare du haft som du vill lyfta fram lite extra?
- Marcus Behrens (idag tränare i FAIK J18) är en tränare som alltid trott på mig. Han har alltid peppat mig och trott på mig, typ när jag varit nervös inför olika grejer, som inför TV Pucken då jag inte visste om jag skulle komma med.

- Han har alltid pushat oss alla i laget framåt och fått oss att tro på det vi gör. Så honom vill jag lyfta fram.


Tack så mycket Albin, för denna fina pratstund. Man hoppas ju få se dig bära i den vackra FAIK-tröjan någon gång i framtiden men oavsett var du spelar så kommer vi så klart följa dig här hemma.

Stort Lycka till önskar vi i moderklubben!
 
- Tack så jättemycket! Det var bara roligt att få vara med! 

Skribent: Hemsidan
Epost: Adressen Gömd

FAIK Team-kläder:
Intersport

Stöd FAIK när du handlar hos kända nätbutiker:Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2021-2022:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

stainless

Fagersta Kommun
 


Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link

Se all info