Hoppa till sidans innehåll

En FAIK:are flyger vidare - Intervju med Pontus Sjögren

05 APR 2019 20:47
Som förväntat är det flera från Fagersta AIK:s mycket framgångsrika "03-kull" som i höst har sökt sig till olika hockeygymnasium. Idag träffade vi FAIK-forwarden Pontus Sjögren som antagits till studier på Arlandagymnasiet i Märsta.
  • Uppdaterad: 05 APR 2019 20:47

Hemsidan mötte i eftermiddags upp J18-forwarden Pontus Sjögren på Fagerliden där isen just nu smälter vilket inte är en allt för upplyftande syn för oss hockeyälskare. Men sådant är livet.

Att den där varma och hockeyfattiga årstiden som kallas "sommaren" närmar sig med stormsteg glömde vi dock snart då vi började snacka hockey i den nedsläckta hallen. Det blev en fin och eftertänksam intervju där vi hann diskutera så väl dåtid som nutid och framtid. 

Håll tillgodo, här kommer ännu en läsvärd intervju med ännu en hockeytalang fostrad i Fagersta AIK!


Tjena Pontus! Hur har din säsong varit, vill du summera den?
- Tjena! Ja, den gick väl inte så bra i början men det blev bättre allt eftersom. Vi har ju ett väldigt ungt lag som alla vet. Vi spelade upp oss sen i december nån gång, vi vann mycket matcher och kunde till och med ge serieledarna Kumla en riktig match där i mitten av januari nån gång. Matchen slutade 6-6 vid full tid innan Kumla kunde avgöra i over-time. 

Ja, ni slutade till sist på fjärde plats, bara två poäng från andraplatsen. Riktigt starkt gjort som det lag med lägsta medelåldern i ligan (se tabellen här: http://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/9623)

PONTUS OM SJUNDEPLATSEN I TV PUCKEN

TV Pucken


I höstas var du även med i Västmanlands lag i TV Pucken och ni gick riktigt långt, berätta om den upplevelsen!

- Ja, att vi gick så långt var ju långt över förväntan. Det var en rolig resa att göra tillsammans med ett bra gäng. Först i kvalet där nere på Gotland där vi vann gruppen och sedan gick till slutspelet som avgjordes i Linköping.


Ni är onekligen en stark årskull och Västmanland nådde också längre i TV Pucken än på mycket länge med en sjundeplats.

- Ja, vi fick ju dock svårast tänkbara motståndare där sen i kvartsfinalen (Göteborg, som sedermera vann hela turneringen) och förlorade stort när alla satt hemma och såg oss på tv.

Faiken x6
Hela sex FAIK:are var med i truppen också, helt fantastiskt om man tänker efter! 

- Ja, det var Ludde (Ludvig Johansson, mv), Lucas (Forsell), jag själv, Kevin (Oinonen Thingberg), Gurra (Gustav Bosell) och Albin (Silfver), så vi var som sagt sex stycken från FAIK.


FLER VASSA ÅRSKULLAR PÅ VÄG UPP

Det är fler vassa årskullar i FAIK på väg upp och vi har väl några 04:or som kanske kommer få chansen göra om er resa med distriktslaget i höst. 
- Ja, det är ju förresten "RM" (Regionsmästerskapet) idag för 04:orna och där har vi väl Gustav (Bosell), Albin (Skog) och Melvin (Joona) med i truppen. 


Ja, det är riktigt kul och vi kommer uppmärksamma dem och deras medverkan i RM snart.

Men åter till dig igen. Tänkte lite på hur du skulle beskriva dig själv som spelare. Om vi citerar J18-tränaren Marcus Behrens så är du en hårt jobbande "kust-kust forward med en god offensiv uppsida". Håller du med om det? Senast jag frågade dig samma fråga (inför A-lagsdebuten 22 januari) så svarade du bara att du "gillar att passa och åka skridskor", haha. 
- Ja, eller jag har väl mest spelat center nu i U16 och J18.


Det har blivit en hel del poäng under säsongen, är det en producerande roll du har haft hela tiden eller har du spelat även i andra spelformer?
- Jag är anpassningsbar skulle jag nog vilja säga och jag har spelat där det behövts.


Du gör det du blir tillsagd alltså. Är du tränarens drömspelare?
- Nej, det vet jag inte, haha, men jag gör alltid mitt bästa oavsett och jag är glad över att ha fått så mycket speltid och förtroende.

 

PONTUS OM ATT SPELA MYCKET MATCHER

Pontus Det har blivit väldigt mycket matcher i vinter, både med U16 och J18, plus TV Pucken och dessutom ett par matcher med A-laget!
- Ja, jag har spelat så mycket jag bara kunnat, men missade några matcher pga att man var iväg med länslaget och sen pga nån skada. 


37 bokförda matcher får jag det till om vi räknar med TV Pucken. 
- Ja, det har blivit en del men det har gått snabbt och det har varit roligt.

PONTUS AVSLÖJAR HEMLIGHETEN BAKOM DEN FRAMGÅNGSRIKA 03-KULLEN - OCH SINA BÄSTA FAIK-MINNEN

Berätta om din årskull här i FAIK (03:orna). Vad är hemligheten bakom framgången?
- Vi har framför allt haft väldigt roligt tillsammans i alla år. Vi har spelat ihop länge, många av oss ända sedan hockeyskolan. Det är en grupp med grabbar där alla vill vinna och vi har väl sporrat varandra på träningar och matcher. 


Vilka är dina bästa FAIK-minnen?
- Dels var det när vi spelade Sweden Hockey Trophy här hemma för några år sedan och fick möta riktigt bra lag. 
Men sen tänker jag nog mest på när vi drog till Tjeckien på avslutningsresa för ganska precis två år sen.


Är det preskriberat eller vill du dela med dig av vad ni gjorde på resan? Var det någon cup ni deltog i?
- Nej, ingen cup men vi hann med både att ha kul och träna och spela några matcher. Sen var ju resan dit och hem nästan halva nöjet. Vi åkte buss hela vägen, och vi stannade även i Tyskland m.m. så vi hade riktigt kul tillsammans.

VALDE HOCKEYN FÖRE FOTBOLLEN

Hur var du som barn, hade du med dig talangen för hockey från början eller är du en "träningsprodukt"?
- Nja, jag har nog alltid varit okej som spelare men det bygger nog på intresse. Jag har gillat hockey från dag ett och försökt bli bättre.


Någon annan idrott som lockat?
- Jo, men jag har spelat fotboll ända tills jag gick i sjuan i alla fall. Jag var med och spelade Gothia cup och så där men har alltid känt mest glädje för att spela hockey.

ATT FLYTTA HEMIFRÅN - OCH ATT LÄMNA MODERKLUBBEN

Ja, nu blir det nya äventyr för dig, en ny spännande tid tar vid med hockeygymnasiestudier i höst. Känns det lite vemodigt eller är det bara spänd förväntan?
- Det är ju ett tag kvar av skolan här i Fagersta men sen kommer det nog kännas lite annorlunda för man har ju spelat i samma klubb hela sitt liv. Och sen hela den biten med att flytta hemifrån. Jag kanske kommer bo ihop med Kevin (lagkamraten Kevin Oinonen, som också kommit in på samma hockeygymnasium, mer om honom senare! /hemsidans anm.) förresten.

Arlandagymnasiet

Ja, det blev alltså Märsta och Arlandagymnasiet för dig, och sedermera spel i klubben Arlanda Wings HC. Berätta mer om ditt val av gymnasium!
- De hörde av sig och så var jag där och testspelade för någon månad sedan och det kändes bra. Jag pratade med den ansvarige för hockeygymnasiet, David Lundmark, som även är J18-tränare i klubben.

- Jag tänkte faktiskt först gå kvar här i Fagersta, men jag var lite osäker på vilken linje jag skulle gå, och sen dök det här erbjudandet upp så då blev det lättare att välja.


Vi önskar dig all lycka till i den fortsatta karriären och du vet att du alltid är välkommen hem om det är något som inte fungerar.
- Tack så mycket, och det är kul att höra!


Vad fick du se och höra där borta i plugget när du var på besök?
- Ja, vi gick igenom hur de tänker kring träningsupplägg och hur samarbetet ser ut med skolan. Med Wings så är det spel i J18 Elit till en början men man har bra chans att få komma upp till J20-laget och träna och spela om man jobbar på bra.


Vilken gymnasielinje ska du läsa, blir det samhäll?
Jag kommer gå "Handel". Eller ja, Handel & Administration heter det.


Antar att det är till största delen ”stockholmsungar” på skolan, och sen så kommer du och Kevin från landet och visar vart skåpet ska stå?
- Hehe, det är nog lite så men jag tror faktiskt att det även är tre spelare från andra länder som kommer börja där i höst. så vi är nog inte så ovanliga iallafall. 

LAGKÄNSLA, KREATIVITET OCH COACH BENNY JOHANSSON 

Finns det någon person som varit särskilt viktig för dig och din utveckling under din tid i Fagersta AIK?
- Jag skulle nog svara Benny Johansson. Han har varit vår tränare ända från hockeyskolan och upp till och med förra säsongen. Han lärde oss mycket och vi fick mer förståelse för spelet.


Hur gjorde han? Vilka var hans styrkor som tränare?
- Vi har haft bra och roliga träningar, mycket matchlika övningar. Sen fick han oss att bli kreativa och hitta kemin i spelet.


Det där med att överlåta problemlösandet till spelarna och att låta dem hitta kreativiteten, det låter som en modern ledarstil, som kräver en hel del tålamod. Hade han tålamod med er tycker du?
- Ja, det hade han. Sen hjälpte han oss att bygga en bra lagkänsla och vi har alltid jobbat för varandra.


Blev det långa teoripass där uppe i teorisalen?
- Nja, faktiskt inte. Vi hade väl lite teori när han tyckte att det behövdes men han pratade även med oss individuellt, och gav oss feedback under periodpauser, typ, hur vi skulle lösa olika situationer och så.

"FÅ ALLA BARN ATT HA ROLIGT PÅ ISEN OCH FÅ DEM ATT ÄLSKA HOCKEY"

Innan vi avrundar det här så tänkte jag om det finns något du vill hälsa till moderklubben och alla där ute som kommer läsa detta?
- Jag vill hälsa att det har varit en rolig tid och att hjärtat alltid kommer klappa för FAIK. Jag hoppas att klubben fortsätter satsa på ungdomarna och att man jobbar med att få alla barn att ha roligt på isen och få dem att älska hockey, så att de fortsätter spela och vill utvecklas.


Och skapa lagkänsla!
- Ja, skapa lagkänsla för det är då det blir roligt att spela.


Tack så mycket för att du ställde upp på denna intervju och ett stort lycka till med allt som komma skall!
- Tack själv! Det var bara kul!

Skribent: Hemsidan
Epost: Adressen Gömd

FAIK Team-kläder:
Intersport

Stöd FAIK när du handlar hos kända nätbutiker:Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2021-2022:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

stainless

Fagersta Kommun
 


Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link

Se all info