Hoppa till sidans innehåll

Dags för säsongsstart - Förhållningsregler kring Covid-19

07 SEP 2020 01:00
Idag, måndag 7 september, så drar vi igång hockeysäsongen hemma på Fagerliden. Ishallen kommer inledningsvis att vara låst och stängd för alla obehöriga. Fagersta AIK följer utvecklingen kring Covid-19 och vi inleder säsongen med vissa restriktioner.
 • Uppdaterad: 07 SEP 2020 03:32

Idag, måndagen 7 september 2020, så börjar ishockeysäsongen hemma på Fagerliden.

Efter ett drygt halvår sedan corona-pandemin bröt ut i Sverige och i hela världen så har de flesta börjat vänja sig med att leva i ett samhälle där olika regler och restriktioner förekommer, som alla syftar till att minska smittspridningen.

Styrelsen i Fagersta AIK har sammanställt några punkter med "lokala förhållningsregler" vilka gäller tills vidare från och med ispremiären på Fagerliden måndagen 7 september 2020.

Ingen kan göra allt men alla kan vi göra något och vi har valt en väg som vi anser rimlig utifrån dagens förutsättningar. Vi har lyssnat på vad myndigheter säger och vi har följt hur andra idrottsklubbar har agerat, och därefter gjort en bedömning av vilka åtgärder vi anser vara rimliga och genomförbara, inte bara just nu utan även på ett sätt som är hållbart i längden.

 

FÖRHÅLLNINGSREGLER I FAGERSTA AIK GÄLLANDE COVID-19

 • Har man symtom på covid-19 så får man INTE komma till Fagerlidens ishall och man får INTE delta i någon form av träning eller match.

 • Ishallen kommer tills vidare att vara LÅST dygnet runt. 

  Endast ledare/funktionärer tillåts i omklädningsrum, spelargångar och bås. Föräldrar/anhöriga ska även i största möjliga utsträckning undvika att närvara i ishallen överhuvudtaget. 

  Inga obehöriga personer släpps in i ishallen. 

  Skulle man ha något angeläget ärende i ishallen och/eller om man av en eller annan anledning befinner sig på någon av läktarna, så utgår vi från att varje individ tar fullt ansvar när det gäller att hålla avstånd till andra människor.  

 • Endast spelare och ledare får passera in/ut via Spelarentrén (den i mitten vid omklädningsrum 3 och 4) pga att det är just där som omklädningsrummen möts och där det är som allra störst risk för trängsel.
 • ALLA tvättar händerna noga innan/efter träning och match och alltid vid ankomst till ishallen. 

 • Alla spelare använder sin egna vattenflaska. Ingen delar överhuvudtaget flaska eller någon annan dryck/livsmedel med någon annan.

 • För att motverka trängsel så tillåts INGA föräldrar/vårdnadshavare i omklädningsrum, spelargångar eller bås.

  Utgångspunkten är enkel;

  Alla som behöver hjälp med att ta på sig utrustningen byter om hemma/utanför ishallen. Därför tillåts tills vidare bara de lag och spelare som klarar att byta om själva (utan hjälp av föräldrar) använda omklädningsrummen på Fagerliden.

  I nuläget är styrelsens bedömning att detta innebär att Tre Kronors Hockeyskola, och ungdomslag yngre än U13, byter om hemma eller utomhus.

 • Inga spelare eller ledare får gå ut till båset inför träningen/matchen förrän samtliga från föregående ispass har lämnat båset och gått in i sina omklädningsrum. 

 • I omklädningsrummen håller vi så stort avstånd till varandra som möjligt. Ingen lek i omklädningsrummen, t.ex. med vattenflaskor eller tejpkastning. Alla använder sin egen tejp, sax osv och man lånar inte grejer av varandra. Detta för att undvika onödig överföring av baciller.  

 • Omklädningsrummen fördelas till lagen av vaktmästaren i samråd med klubben, enligt principen att uppnå en så maximal separation av varje lag/träningsgrupp som möjligt.

  Detta kan t.ex. i vissa fall innebära att ena gruppen byter om uppe vid “fotbollen” och nästa grupp inne i ishallen. Varje lag/träningsgrupp ses som en "isolerad grupp" och grupperna ska inte mötas i någon av Fagerlidens korridorer eller i trånga delar av ishallen där det är omöjligt att hålla lämpligt avstånd. 

 • Spelare i A-lag och juniorlag, som har “egna” omklädningsrum, tar en sådan väg till/från spelarbåset att de ej möter på några utomstående personer varken på vägen ut eller tillbaka.


Vi i Fagersta AIK är precis som alla andra är ålagda att göra så gott vi kan för att minska smittspridningen i samhället. Vi tar farorna med pandemin på allvar samtidigt som vi också respekterar och hedrar idrottens otroligt viktiga roll i samhället när det gäller folkhälsan och det generella välmåendet. 

Framför allt bland barn och ungdomar men även hos vuxna så är det viktigt att idrotten ges möjlighet att jobba vidare - må så vara med vissa restriktioner - och att vi som förening ges möjlighet att överleva samt att bedriva vår verksamhet. En verksamhet som vi vet främjar både det fysiska och psykiska välbefinnandet hos så väl aktiva som ledare och publik.  


Vi börjar säsongen så här.

Sedan tar vi det vecka för vecka och följer utvecklingen gällande pandemin och de besked som ges från förbund och myndigheter. Högst troligt är att vi kommer få anledning att uppdatera dessa förhållningsregler, kanske flera gånger under säsongen, beroende på vilka direktiv vi får och beroende på vad expertisen kommer fram till.

Under sommaren 2020 så har spridningstakten i Sverige bromsat in och just nu har vi en till stor del positiv utveckling i landet. Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen antytt att lättnader av vissa restriktioner kan komma - och regeringen har även nyligen aviserat lättnader i reglerna kring t.ex. antalet åskådare vid evenemang och matcher.

Idag är det max 50 åskådare som gäller men det finns ett förslag från myndigheterna att höja detta maxtak till 500 åskådare. Det skulle vara goda nyheter för oss men vi avvaktar ett besked i den frågan.

Fagersta AIK följer självklart utvecklingen noggrannt och vi hoppas att den positiva trenden när det gäller smittspridningen fortsätter. Vi hoppas också att vi snart får välkomna publik på våra hemmamatcher på Fagerliden.

Ekonomiskt är det inte hållbart i längden med ett maxtak på 50 åskådare, så med anledning av den rådande situationen så ser vi positivt på beskedet från regeringen, att man tänker avsätta 1 miljard kronor i bidrag till svensk idrott under hösten 2020. Vi hoppas att ishockeyn i allmänhet och i synnerhet "mindre" klubbar och inte bara elitföreningar ska få ta del av detta stöd.

Skribent: Matte Erixon
Epost: Adressen Gömd

Köp FAIK Team-kläder:

Intersport


Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2019-2020:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link

Se all info