Hoppa till sidans innehåll

Tre poäng i söndags, ny match redan ikväll - vi tar en titt på statistiken

06 NOV 2018 06:00
Efter söndagens seger med 6-3 hemma mot Lindefallets SK så är det redan dags för nästa hemmamatch. Ikväll tar andraplacerade Fagersta AIK emot tabellfemmorna Skedvi/Säter IF hemma på Fagerliden och hemsidan bjuder på en liten "statistisk jämförelse".
  • Uppdaterad: 06 NOV 2018 02:55

Fagersta AIK - Skedvi/Säter IF 
Hockeytvåan Västra A. Omgång 10. 

Tid:  6 november 2018 kl. 19:00
Plats: Fagerlidens Ishall.


Hockeytvåan Västra A - inför Omgång 10

Tabellen inför Omgång 10


Omgång 10 (6 november 2018)

Omgång 10
 

EN TITT PÅ STATISTIKEN -  VI JÄMFÖR KVÄLLENS MOTSTÅNDARE SKEDVI/SÄTER MED FAGERSTA AIK 

I kväll kommer alltså femteplacerade Skedvi/Säter på besök till Fagerliden för att söka lyckan mot tabelltvåorna Fagersta AIK. Vi ser fram emot en tuff och sevärd match mellan två lag med bra självförtroende. "Säter" har precis som FAIK vunnit tre raka matcher och båda lagen går förstås för att förlänga sin respektive svit med fjärde raka segern. 

SKEDVI/SÄTER - ETT FORMSTARKT LAG MED HÖG HÖGSTANIVÅ

Skedvi/Säter har under de inledande 9 omgångarna blandat och gett lite men laget har bl.a. tagit 3 poäng hemma mot topplaget Strömsbro vilket visar vilken kapacitet laget kan få ut då man har någon av sina bättre kvällar på jobbet.

Fagersta AIK har dock inlett säsongen ännu starkare och befinner sig efter 9 omgångar på andra plats i tabellen med 23 intjänade poäng av 27 möjliga. FAIK är även det enda lag i serien som är obesegrade under ordinarie matchtid. Sex trepoängare och tre oavgjorda matcher har det blivit (varav två straffsegrar och en sudden-torsk).

SPECIAL TEAMS - SÄTERS FRÄMSTA VAPEN

Medan hemmalaget Fagersta AIK så gott som uteslutande gör sina mål i spel fem mot fem så är det just Powerplay-spelet som sticker ut när det gäller Skedvi/Säter. Laget har för det första fått chansen att spela powerplay överlägset flest gånger (49 gånger!?) och man har även gjort 16 mål i den spelformen vilket ger en PP-effektivitet på hela 32,65%. Näst bäst i ligan är man med den effektiviteten.

Några som har haft det betydligt tyngre på powerplay-fronten, men som ändå är obesegrat efter ordinarie matchtid och ligger på en stabil andra plats i tabellen med bara en poäng upp till serieledning, ja, det är hemmalaget Fagersta AIK det.

FAIK har till att börja med fått otroligt få utvisningar "med sig" för att vara ett topplag. Domarna i Hockeytvåan Västra A har faktiskt bara gett FAIK chansen att spela powerplay vid 23 tillfällen (mindre än hälften jämfört med SSIF alltså på samma antalet matcher) vilket är högst anmärkningsvärt. Enbart tabelljumbon Avesta BK har fått färre chanser i PP vilket dock är lite enklare att förstå.

Till råga på allt så har FAIK även tyvärr haft den näst lägsta PP-effektiviteten med endast ett (1!) enda mål på 23 försök. Ett klart förbättringsområde för hemmalaget alltså samtidigt som vi får hoppas att de här andra siffrorna också rätar upp sig under seriens gång. 

MEN. 

I BRIST PÅ POWERPLAY - FAIK I STÄLLET ÖVERLÄGSNA I 5-MOT-5

Faktum är att när det gäller spelet 5 mot 5  så är faktiskt FAIK helt överlägsna med 94,74% av målen gjorda i den aktuella spelformen. Jämförelsevis så gör Skedvi/Säter bara 50% av sina mål då båda lag har fullt manskap på isen.

 

SKEDVI/SÄTER ÄVEN STARKA I "PK"

När det gäller Penalty Killing så har hemmalaget en mittenplacering med 81,08% medan Skedvi/Säter är näst bäst även i denna spelform med 87,10%. Vi hoppas självfallet att det lossnar i PP ikväll men vi kan nog alltså inte räkna med några enkla mål. Bottenplacerade Avesta BK gjorde i och för sig hela 5 mål på Säters duktige målvakt Viktor Björk senast, men inget av målen gjordes i powerplay. 

 

EFFEKTIVAST MÅLSKYTTE I FAIK 

Bortsett från alla brända skott i numerärt överläge så väger FAIK upp det med en dödlig effektivitet när det gäller övriga skott. Med 353 skott hittills så skjuter vi näst mest i ligan och med 60 gjorda mål så har vi gjort flest mål av alla lag - detta samtidigt som vi även är näst effektivast i ligan med 17,00% av skotten innanför målramen.

I den här statistiken ligger Skedvi/Säter klart längre ner med sina 11,18% målskott.

 

FAIK STARKAST I FÖRSTA- OCH TREDJE PERIODERNA 

Skedvi/Säter tycks placera sig kring "medel" när det gäller antalet vunna perioder under de inledande 9 omgångarna, möjligen kan man ana något fler vunna tredjeperioder jämfört med de första två. 

För FAIK:s del så har andra perioderna varit ett gissel av någon anledning och så även senast mot Lindefallet. Vi ligger på en delad förstaplats när det gäller vunna första- och tredjeperioder (6 av 9 vunna, eller 66,67%) medan vi bara har vunnit 2 av 9 andraperioder (22,22%). 

 

HOCKEYTVÅANS BÄSTA PUBLIK

Till sist måste vi ju göra jämförelsen när det gäller "publikligan".

Fagersta AIK har efter 5 hemmamatcher ett publiksnitt på hela 438 åskådare, vilket är mer än 200 personer fler i snitt än Alfta på andra plats (233).
Det är faktiskt det näst högsta snittet bland landets 88 st Hockeytvåan-klubbar, där endast Borås HC i Södra A har ett högre publiksnitt (531 personer).  

Skedvi/Säter har under sina inledande fem hemmamatcher av oklar anledning tyvärr bara redovisat publiksiffran från en enda match, den senaste hemma mot Avesta BK. Matchen lockade 134 personer och om vi antar att siffran legat där omkring under de tidigare matcherna så torde man ligga kring en sjundeplats i publikligan. 


I KVÄLL FYLLER VI FAGERLIDEN IGEN! VARMT VÄLKOMNA!


Kan Ni inte vara på plats under matchen?
Se matchen live på datorn, i mobilen/surfplattan eller på TV:n via FAIK TV:s livesändning: https://play.staylive.se/faiktv/l/10743


Fagersta AIK - Lindefallets SK
Hockeytvåan Västra A. Omgång 9. 
Söndag 4 november 16:00

Lindefallet

Plats:
Fagerlidens ishall
Skott:
31-26 (13-6, 6-11, 12-9)
Publik: 354 personer

Läs om matchen i Fagersta-Posten: "Därför hyllade FAIK-tränaren laget efter hemmasegern: "Körde över dem"

Läs om matchen även i Fagersta Nyheter - och se fotograf Jörgen Hjerpes bilder:


Det blev tre pinnar hemma mot Lindefallets SK i söndags efter en match som kanske blev mer spännande än nödvändigt. Fagersta AIK kom ut i första perioden och gjorde en av de bästa perioderna på hela säsongen, och efter två mål av Cory Hatcher #8 samt ett varsitt mål av Emil Johansson #9 och Karl Hassel #28 så var ställningen hela 4-0 inför den andra perioden. 

I period 2 så hände dock något, kanske tappade man i hemmalaget lite ödmjukhet efter att ha inlett matchen så pass starkt. Från att ha gjort fyra mål och vunnit skotten med 13-6 så blir det i stället Lindefallet som vinner skotten i andra med 6-11 och perioden med 0-2. Bara två mål ner inför tredje alltså, och i början av tredje så gör Lindefallet också 4-3 vilket skapar nerv i matchen igen.

Efter att Lindefallets kanadensare med det svåruttalade efternamnet Damien Kulynych #11 brände en straff minuten senare - och därmed ett ypperligt läge att kvittera - så gör dock hemmalagets nyblivne pappa Jeppe Andersson #5 det förlösande 5-3 målet drygt 8 minuter in i perioden.
I slutet av matchen så tar bortalaget en Time-out och plockar ut sin målvakt, men då skriver FAIK:s poängkung tillika totala poängligaledare Jakob Karlsson #17 in sig i protokollet med ett mål i tom kasse vilket innebär slutresultatet 6-3.

Fullständig matchrapport här: http://stats.swehockey.se/Game/Events/395306

Skribent: Mathias Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link