Hoppa till sidans innehåll

Säsongens första bruksderby

2017-10-06 14:10
Idag reser A-laget över länsgränsen till Avesta för att senare ikväll möta bruksrivalerna Avesta BK i höstens första derby. Det är fredag och storpublik väntas ta sig till ishallen för att se två skickliga lag med höga ambitioner.
  • Uppdaterad: 2017-10-06 14:14

I kväll är det dags för höstens och säsongens första bruksderby, borta mot Avesta BK. Kom gärna och heja fram grabbarna till nya poäng!

Det är tidigt på säsongen
så det finns inte så mycket att "analysera". Båda lagen har spelat en match vardera och båda vann sina respektive matcher. Avesta BK inledde säsongen med att bortaslå IFK Hallsberg med 4-3 och Fagersta AIK vann som bekant hemma över Skedvi/Säter med 4-2.

Fagersta AIK inledde piggt i tisdags kväll hemma mot Skedvi/Säter IF och hemvändaren Jesper Persson levererade direkt med 1-0 efter bara 47 sekunder. Bortalaget bjöds dock in i matchen via ett par ganska slumpartade mål och vi hamnade i underläge efter första perioden. 

I det läget, med premiärnerver och med en förväntansfull (och stor!) hemmapublik på plats, så hade kanske spelet kunnat ha låst sig, men FAIK visade inga nerver utan fortsatte trumma på. Efter att Simon Jokiniemi satte det förlösande 2-2 målet så var det inget snack om vilka som ville ha de tre poängen allra mest. Dennis Gustafsson gav strax där efter hemmalaget ledningen med 3-2 i mitten av andra perioden.

Med lite mer skärpa i avsluten hade man kanske kunnat avgöra matchen tidigare, men nu blev det i stället en spännande match där Jesper Persson kunde avgöra med sitt andra mål för kvällen. Detta bara några minuter efter att FAIK redde ut ett numerärt underläge i 3 mot 5, där en av spelarna på botbänken var just Jesper Persson. Extra skönt då förstås att själva kunna få punktera matchen.

Jesper gör 4-2 i tom bur
Jesper Persson när han rakar in 4-2 i tom kasse.

I hemmaburen stod Tobbe Bergström för flera svettiga räddningar och klev av isen med finfina 93,1% i räddningsprocent.


I Avesta BK har man duktige målvakten Marcus Blomqvist mellan stolparna, som varit och nosat på spel i den amerikanska collegehockeyn men som än så länge spelar kvar i Sverige. Sett till räddningsprocenten i seriepremiären ser han inte ut att ha gjort någon av sina mest övertygande insatser, men han är förstås en mycketkompetent målvakt som kan bli en svår nöt att knäcka ikväll. 

Avesta har som alltid ett lag som vill vara med i toppen av serien, och till den här säsongen har man även förstärkt laget med ett par "importspelare", Nik Truden från Slovenien samt kanadensaren Luciano Somerville. De två anfallsspelarna, som spelar i tröjnummer 19 resp. 26, spelade högerforward respektive center först i tredjekedjan i matchen mot Hallsberg. Nik Truden gjorde Avestas fjärde och sista mål i premiären medan Somerville gick poänglös av isen.


- "Jag har inte så bra koll på Avesta. De har ett ungt lag, och tappat några profilstarka spelare",
säger #20 Jesper Persson, i en intervju med Avestabk.se.

Läs intervjun med Jesper Persson på Avestabk.se (länk nedan): 
http://idrottonline.se/AvestaBK-Ishockey/Nyheter/Egnanyheter/fagerstastjarnaninformotetmotavestabk

Alla till Avesta!
Let's go FAIKEN!

Skribent: Matte Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 0223-10133

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Cronimet

Atlas Copco

Coop Extra Fagersta

Systemair

VB Energi
Fagersta Motorforum

Fårbo mekaniska

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0223-101 33
Fax: 0223-165 30
E-post: This is a mailto link