Hoppa till sidans innehåll

"Nu är hockey prio ett igen" - Intervju med Jesper Persson - och med KHK:s sportchef Patric Larsson

14 APR 2019 22:14
Hemsidan träffade den hårdtränande Jesper Persson under söndagen för en intervju. Vi fick dessutom tag på KHK:s sportchef Patric Larsson, som tror mycket på sitt nyförvärv.
  • Uppdaterad: 14 APR 2019 22:14

(Originalfotot på Jesper Persson i mitten av toppbilden togs av fotograf Jörgen Hjerpe)

INTERVJU MED JESPER PERSSON INFÖR FLYTTEN TILL KARLSKRONA HK

Hemsidan stämde under söndagseftermiddagen träff med A-lagets poängkung, 26-årige Jesper Persson #20 med anledning av det nypåskrivna kontraktet med den hockeyallsvenska klubben Karlskrona HK. Kontraktet skrevs under för en tid sedan men värvningen presenterades inte av KHK förrän ikväll.

Den som känner till Jesper Perssons kapacitet är inte helt överraskad men övergången som sådan, där en spelare går direkt från Hockeytvåan till Hockeyallsvenskan, innebär förstås en smärre bomb i hockeysverige och många är nog nyfikna ikväll.

Hemsidan ringde därför även upp KHK:s sportchef Patric Larsson (även känd som far till Kevin och Oliver Ekman-Larsson). Läs vad han hade att säga lite längre ner här på sidan!


Tjena Jesper! Hur är läget?
- Tjena! Det är bara bra med mig!


Hur reagerade du när KHK:s sportchef Patric Larsson ringde upp dig där under kvalserien?
- Ja, det kom ju som en blixt från klar himmel, det måste man ju erkänna. Men det var så klart kul och vi har haft många trevliga telefonsamtal sedan dess. 

 

FLERA KLUBBAR INTRESSERADE - KARLSKRONA MEST ANGELÄGNA

Det var fler klubbar som var ute efter dig, även på hockeyallsvensk nivå, och som enligt flera källor har haft koll på dig och följt lagets framfart under kvalserien. 

Men det var Karlskrona HK som var först på pucken och klart mest angelägna om att få din underskrift. Hur tidigt fick du veta om deras intresse?
- Det var där i slutet av kvalserien som Patric ringde upp och kollade läget. Det var på en måndag. Sen gick det snabbt, vi pratade en hel del under veckan och redan på fredagen var vi överens.


Jag pratade faktiskt nyss med Patric i telefon och han var riktigt nöjd med att ha fått din signatur. Han berättade bl a att han vill bygga laget med lite fler rutinerade spelare i år, och där räknar han in dig som en spelare som kommer gå in i någon av de första tre kedjorna.
- Jo, som han säger så vill de ha ett lite äldre lag i år. Jag har tänkt på det där och jag går väl mot mina bästa år nu. Man växer mycket som människa med åren och många spelare brukar vara som bäst där kring en 26-28 år, så det är bara att köra på nu och visa vad jag kan.


Du ska visst presenteras av klubben nu ikväll och man kan väl förvänta sig att det blir en redig bomb i hockeysverige med tanke på att du kliver upp två divisioner. 

- Ja, det kommer det nog garanterat att bli, svarar Jesper och ler med glimten i ögat.

EN ROLIG SÄSONG - ALLA STEPPADE UPP EN NIVÅ

Hur har säsongen varit?
- Det har varit en rolig säsong bortsett från den där fingerskadan som kom olägligt. Men vi trummade på riktigt bra efter jul med typ elva av tretton segrar - och sen när vi gick in i Play off var det som att vi alla steppade upp ytterligare en nivå.

- Vi gjorde även en bra kvalserie får jag väl säga även om vi inte gick hela vägen. Det var en rolig säsong, särskilt början och slutet. 

Jeppes plats
Jesper Perssons plats i omklädningsrummet som snart blir ledig.

Inga spelare har presenterats ännu, vare sig nyförvärv eller förlängningar, men jag vet att man arbetar med nästa säsongs A-lagstrupp. Hur tycker du FAIK ska bygga laget till nästa säsong?
- Jag tycker att man ska försöka behålla så många som möjligt ur stommen, det är självklart prio ett. Sen är det inte så lätt att jaga spelare för spel i division 2 men jag hoppas att vi kan få ihop ett slagkraftigt lag. Karl (Hassel) har väl kontrakt över en till säsong och skulle vi få behålla Wiklund (Mathias Wiklund) i försvaret vilket jag hoppas så har vi en riktigt bra början till ett lagbygge. 

 

ETT BRA STEG ATT SPELA I FAIK - MYCKET PUBLIK OCH STORT INTRESSE

Varför ska man som spelare välja att spela i FAIK, tycker du?
- Det finns ett jäkla stort intresse för hockey här i stan och vi har mycket publik på matcherna. Även på bortamatcherna.

- Sen tror jag att det kan vara ett väldigt bra steg att spela i FAIK oavsett vart man vill ta sig. Man får utvecklas som spelare och man syns även utåt. Klubben är väldigt bra på att lyfta fram sina egna spelare och det skrivs ju även mycket i media om oss.


Har du nån koll på spelarna där nere i södern, typ dina blivande lagkamrater, är det några du har spelat med eller mot tidigare?
- Jag har inte så bra koll faktiskt eftersom jag inte har spelat där nere i södra ligorna någonting. Men jag tror att Viktor Liljegren var målbäst i deras lag i vinter, en sån spelare skulle det vara skitkul att få spela ihop med.


De har även värvat en kille till från Hockeytvåan fick jag nyss veta, vid namn Lucas Frank.
- Ja, det är en ung kille, en sjuttonåring som sägs vara riktigt bra. 


Vi hoppas att du verkligen får chansen att blomma ut och göra det du kan bäst där nere. 
- Tack så mycket!


”NU ÄR HOCKEYN PRIO ETT IGEN”


Hur har du gjort för att ställa om nu, och ladda för spel på elitnivå igen?
- Ja, direkt det blev klart så tog jag beslutet att ta en paus från rörmokeriet och snäppade upp träningen för att komma så förberedd som möjligt.

- Jag har haft en fantastiskt bra tid hos Martin och Kenneth på Palmqvist VVS AB och är tacksam för den här tiden. Jag är även jäkligt tacksam för att de förstår min situation trots att det här kom ganska plötsligt. 

Hade du mycket kvar på VVS-utbildningen?
- Jag har väl ungefär hälften kvar så jag hoppas att det går att ta upp det den dagen hockeykarriären är över, för det är ett grymt bra yrke som jag varmt rekommenderar alla dar i veckan. Men just nu är hockeyn prio ett igen och jag tänker ge allt jag har.


Hur mycket träning blir det just nu?
- Jag tränar just nu två pass om dagen på Parken Fitness. Jag har ju hållit på ganska länge så jag har rätt så bra koll på vad jag behöver göra för att vara i topptrim. Sen kör jag något spinning-pass och något ”UTC”.

 

FLYTTAR TILL KARLSKRONA OM TVÅ VECKOR 

När flyttar du ner till Blekinge och Karlskrona?
- Jag ska vara nere till första maj så det blir redan om två veckor. 


Är det klart med boende och allt sådant?

- Jag kommer bo i en etta i centrala Karlskrona som det ser ut, vilket känns helt perfekt. 


Har du googlat Karlskrona i ett par veckor nu och känner till allt om stan?
- Hehe, nja, men jag har tagit reda på en del i alla fall och det är en väldigt fin stad vid havet. Så jag kommer nog trivas väldigt bra. 


Stan är väl i alla fall en fem gånger större än Fagersta, kan du vänja dig vid det?
- Är den så stor, ja, men det låter bara kul!


"JAG VET VAD JAG KAN OCH ATT JAG KAN SPELA PÅ EN HÖG NIVÅ"

Har du någon personlig målsättning med den kommande säsongen?
- Mitt mål just nu är att ta den här chansen och visa vad jag går för. Jag vet vad jag kan och jag vet att jag kan spela och prestera på en hög nivå. Jag har höga målsättningar och jag kommer sätta upp mer specifika mål när jag kommer ner dit. 


Finns det någon eller några personer du vill tacka eller hälsa till nu när vi summerar den här senaste FAIK-sejouren? 
- Jag vill tacka spelare och ledare, och alla runt klubben. Tack till publiken för fantastiskt stöd. Sen ett extra tack till FAIK TV som har gett klubben en extra dimension och höjt nivån för hur det ska gå till. Det är fantastiskt att folk kan följa matcherna via livesändningar även i Hockeytvåan.


Ja, nu lär det bli en hel del FAIK TV i höst för dig utgår jag ifrån! 
- Haha, det kan du räkna med!


Vi lär höras mera men nu ska du få åka vidare och ladda upp telefonen som lär gå varm ikväll. Lycka till med försäsongsträningen och sedan även med nästa kliv i karriären. 

Stort tack för dina insatser här hemma i moderklubben under den här senaste FAIK-sejouren och lycka till i Karlskrona! Det har varit ett sant nöje att se dig spela!   
- Stort tack för det, det värmer! Och tack själv! 


Patric Larsson

KARLSKRONA HK:S SPORTCHEF PATRIC LARSSON OM VÄRVNINGEN AV JESPER PERSSON


- Folk får gärna kalla mig galen eller vad som helst, men jag står för den här värvningen. Jag har kollat upp honom skitnoga, och vi har haft flera killar som varit och tittat på honom och synat honom ordentligt. Det är inte bara vi utan det är flera allsvenska klubbar som har tittat på honom.

Hur skulle du beskriva Jesper Persson?
- Jesper är en sjukt bra kille, något som jag har fått bekräftat från minst 10 olika håll i hockeysverige. Jag har riktigt bra vibbar och det ska bli kul att få se honom ta den här chansen.

- Jesper har grejer i sin verktygslåda och han kan göra saker på hög nivå. Jag kan säga att de där handlederna och den skridskoåkningen funkar i vilken liga som helst, och han har grejer som kan göra oss bättre. Hur han förvaltar den här chansen är helt upp till honom själv. 

"JAG GILLAR JU ATT SATSA PÅ EN DARK HORSE OCH FÅ SE DEN LYCKAS"

Det är ett skapligt steg från Hockeytvåan till Hockeyallsvenskan, vad säger du om det?

- Det stämmer. Det är inte så ofta som sådana här värvningar sker, men jag gillar ju sånt här, att satsa på en "dark horse" och att få se den lyckas. Men jag ser inte Jesper som en division 2-spelare utan som en spelare av hög division 1-klass som av olika skäl valt att spela i tvåan. Så det är det klivet jag ser att han behöver göra. Därför ser jag att han passar in i den strategi vi har till kommande säsong.

- Jesper är värd detta. Han har dessutom storleken och en riktigt bra fysik. Han är lite av en profil också, som kommer gå hem här nere.


Du var nära att värva succébacken Joel Persson från Hockeyettan här om året, men då gick han till Växjö Lakers i stället och efter två otroliga säsonger där så är han nu klar för Edmonton Oilers. Hur kul är det att hitta de här fynden i lägre divisioner?
- Det stämmer, jag var ett dygn från att signa honom. Vi var och tittade på honom och vi hade kontakt bara två dagar innan han skrev på för Lakers. Ibland har man otur med värvningar men nu var det jag som hade tur. Jag och Jesper har haft ett jäkligt bra snack och det ska bli kul att se honom här på plats.


Fler exempel på värvningar från lägre divisioner?
- Jag var med i Tingsryd och tog upp Johan Eriksson från Tranås. Jag gillar att hitta de här spelarna som förtjänar en chans högre upp.


Berätta om den nya strategin när det gäller lagbygget i höst!
- Ja, vi har sagt att vi vill ha in lite mer erfarenhet i truppen. Förra säsongen hade vi ett ungt lag så vi tittar på lite fler äldre killar till den nya truppen, spelare som håller över hela säsongen. Det finns säkert 50 spelare i Hockeyettan som kan spela i HockeyAllsvenskan men det gäller ju att komma förberedd och att träna för att hålla över 52 omgångar. Vi har haft killar som har inlett säsongen bra för att sedan inte hålla hela vägen. Det är det det handlar om, att hålla nivån över 52 omgångar. 


Och nu dök Jesper Persson upp på radarn.
- Precis, jag har haft kompisar ute som varit och tittat på honom och synat honom från topp till tå. Jag vet vad han gör i tvåan och jag vet vad han gör i division 1 så nu är det dags för nästa kliv. 


Jesper är ju känd som en riktig poängspruta. Hur vill ni använda honom?
- Ja, han är helt klart inte värvad för att spela i någon fjärdekedja utan han ska gå in i minst en tredjekedja. Jag vill att han ska få en riktigt bra chans att göra det han är bra på och han ska spela i en kedja där han kan göra det han gör bäst, säger Patric Larsson.

- Det skiljer just ingenting mellan toppspelarna i Ettan och HockeyAllsvenskan, men det handlar om att man måste få rätt roll.


Vilka spelade i tredjekedjan i vintras?
- Ja, vi hade väl Karterud (norrmannen Jørgen Karterud) och Liljegren (Viktor Liljegren) i tredje. Vi får se hur det ser ut i höst men det är där någonstans jag ser Jesper Persson gå in. Han är en bra spelare som har hela paketet. Han kan spela hockey, det är inget att snacka om. 


Du var väldigt tidig och angelägen om att få Jespers signatur före alla andra.
- Det stämmer att jag var tidigt ute. Riktigt tidig. Men jag ville verkligen ha honom och ge honom den här grymma chansen.


"FÖRSTÅR ATT DET ÄR TUFFT FÖR FAGERSTA ATT TAPPA JESPER"

- Jag förstår att det är tufft för Fagersta att tappa Jesper Persson. Han går inte att ersätta på division 2-nivå, det går inte. Men jag hoppas att ni håller tummarna för honom ändå! 

Så är det men det är klart vi hejar på Jesper i höst och önskar honom lycka till. Karlskrona har nog säkert fått många nya fans här uppe i norra Västmanland ikväll!  
- Det låter bra! Vi är glada att han valde KHK och nu gäller det att han tar chansen så ska det här bli riktigt bra! 


SÅ SKRIVER ANDRA OM ÖVERGÅNGEN

Fagersta-Posten: "Efter galna poängsuccén – går från division två till allsvenskan: "Inte värvad för att spela fjärde lina"

HockeyNews.se: "KHK:s nya värvning - Forward från Division 2"

Hockeysverige.se: "De värvar forward från Division 2"

Skribent: Hemsidan
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2019-2020:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link