Hoppa till sidans innehåll

Lagbygget 19/20: Rightskjutande center förstärker

09 JUN 2019 00:15
Den rightskjutande tvåvägscentern Anton Nyman förstärker Fagersta AIK. Den 20-årige (född -99) skåningen var under den gångna säsongen assisterande lagkapten i Halmstad Hammers J20-lag i J20 Elit.
  • Uppdaterad: 09 JUN 2019 00:15

Halmstad Hammers' (J20 Elit) assisterande lagkapten, Anton Nyman (född -99) förstärker Fagersta AIK inför säsongen 2019/2020. 

Den 20-årige, mycket stolte skånepågen Anton "Nymme" Nyman kommer ursprungligen från den lilla byn Löddeköpinge och han började spela ishockey redan som fyraåring i moderklubben IF Lejonet. Där stannade han tills han som 14-åring tog klivet över till storklubben Malmö Redhawks. Därefter väntade en flytt till Blekinge och spel i Olofströms IK:s juniorer, följt av ett par mycket utvecklande år i Halland och Halmstad Hammers HC:s J20-lag.

* Tolv matcher blev det förresten även i Hockeytvåan redan som 17-åring i Olofström vilket förstås innebar värdefull rutin.


I vintras stod den 192 centimeter långe Anton för fina 6 + 10 = 16 poäng på 26 matcher för Halmstad Hammers i J20 Elit, vilket innebar en tredjeplats i den interna poängligan. En annan noterbar grej är att han endast drog på sig två stycken tvåminutersutvisningar, dvs totalt 4 minuter, under samma grundserie.

Nu så står dock seniorkarriären för dörren och det har blivit dags för en desto längre flytt norrut - ända upp till Fagersta och norra Västmanland.Head coach Sebastian Varjomaa om sitt senaste tillskott i lagbygget:

- "Anton och jag har haft samtal under ett par veckors tid, där vi har fått en bra bild av varandra, samtidigt som vi har stött och blött lite småfrågor. Anton var här uppe och besökte oss i torsdags och kollade runt i Fagersta. Sedan skrev han på under fredagen. 

Anton är en lugn och trevlig kille som vill framåt med sin hockey. Vi är glada att en så amitiös spelare väljer Fagersta AIK. Anton är en stor right-center, något som det inte kryllar av på marknaden. Min uppfattning av honom är att han är en tvåvägscenter och noterbart är att han har en väldigt bra tekningstatistik. Han har bra egenskaper som vi ska kunna dra stor nytta av."Hemsidan fick även tag på Anton under lördagen och passade på att ställa några frågor. Läs intervjun här nedan!Tjena Anton! Välkommen till Fagersta AIK! 
Berätta lite grann om dig själv för alla nyfikna där ute!
-  Hej! Tack så jättemycket. Ja, jag heter Anton Nyman, är 20 år gammal och spelar som center. Jag bor tillsammans med min flickvän Madelene och kommer från Skåne. Som person är jag en enkel kille som gillar att ta det lugnt på fritiden. Jag är enkel att vara med och prata med.

 
Din nya headcoach Sebastian Varjomaa pratade tidigare bl a om att du är en skicklig tvåvägscenter och en bra tekare. Håller du med om den analysen eller hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?
- Jag brukar oftast beskriva mig själv ungefär så som Sebastian har gjort till dig, så det stämmer väldigt bra! 


Om jag har gjort min research ordentligt så är du alltså skånepåg från början och du har bl a spelat för Malmö Redhawks i tonåren, innan det blev nya äventyr med hockeygymnasiestudier och spel i Olofström och sedermera Halmstad.
- Ja, det stämmer att jag är 100% en skånepåg, vilket jag är lite väl stolt över i mellan åt kanske, haha! 


Appropå Halmstad Hammers så är det ju en klubb med en ganska tydlig "fagersta-koppling" med tränarduon "Fredda" Johansson och Tony Lindström i spetsen för A-laget, och med Niklas Söderström som sportchef i klubben.
Det är ju inte långsökt att tänka sig att de kan ha haft något finger med i spelet, men hur var det egentligen med den saken?

- Nej, de är inte inblandade alls utan det var faktiskt jag själv som gjorde lite research om Fagersta och tyckte att klubbens vilja och kompetens var något som passade mig perfekt! 


Lite kuriosa nu, men precis som för Fredda & co så går ju sällan kärleken för moderklubben ur en spelare. Du själv delar ju moderklubb med bl a före detta NHL/SHL-spelaren Andreas Lilja och hockeybröderna Marcus (Boston Bruins) och Martin Johansson (Färjestad BK) m fl, det vill säga IF Lejonet. Hur länge var du kvar i moderklubben?
- Roliga frågor! Det stämmer att jag började spela hockey i Lejonet som fyraåring och jag var där tills jag blev 14 då jag gjorde hoppet till Malmö Redhawks för U15-säsongen. Så 10 år totalt gjorde jag för IF Lejonet! 


Och nu den stora frågan... när flyttar du till Fagersta?
- Planen är att jag flyttar till Fagersta i mitten av juli! 

 

Fagersta är ju ett mindre samhälle även om vi ligger väldigt centralt i Sverige med närhet till större städer. Vad tror du om den omställningen? 
- Jag tror att den största omställningen kommer vara att man är väldigt mycket längre ifrån sin familj eftersom jag alltid varit ett stenkast ifrån dem. Men annars har jag alltid, förutom nu i Halmstad, bott i mindre samhällen och jag trivs väldigt bra i den miljön.  


Vad vill du bidra med till ditt nya lag?
- Jag vill bidra med en väldigt bra hockey och mycket hjärta. Jag kommer bidra med en bra nivå på allt som jag kan påverka. Mitt mål är alltid att göra alla mina medspelare bättre. Sen är det så klart att jag tänker göra mitt absolut yttersta för att Fagersta ska ta klivet till nästa division, och varför inte fortsätta kliva därefter! 


Tack för dina svar och de inspirerande slutorden. Och åter igen, varmt välkommen hit! 
- Tack så mycket själv för intervjun och tack för att jag får vara en del av Fagersta!
Skribent: Hemsidan
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2019-2020:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link