Hoppa till sidans innehåll

Lagbygget 18/19: Micke Joona tar klivet upp som ny assisterande i A-laget

11 APR 2018 20:18
En engagerad, utbildad - och utbildande - ledare. Så skulle man kunna alla A-lagets nye assisterande tränare Micke Joona. Med nästan 30 år i klubben - varav 9 år som barn- & ungdomstränare - så är det nu dags att ta nästa kliv.
  • Skapad: 11 APR 2018 20:18

Nu är det klart att Micke Joona - en av Fagersta AIK:s största profiler på ungdomssidan, tillika en av föreningens högst utbildade ungdomstränare - tar klivet upp till A-laget för att axla rollen som assisterande tränare.

Hemsidan fick ett litet snack med en inspirerad coach Joona, som efter en stunds betänketid och samtal med så väl familjen som spelarna, föräldrarna och tränarkollegorna i Team 04, nu blir kollega med huvudtränare Sebastian Varjomaa i A-laget.


Tjena Micke! Hur känns det, var det ett svårt beslut att tacka ja till nya jobbet?
- Tjena! Jag har så klart haft tankar på att en dag få coacha ett A-lag, men det har nog legat lite längre fram i tiden. Så även om jag kände mig enormt hedrad över att få frågan så behövde jag väl ta mig en liten funderare innan jag kunde tacka ja. 


Ja, du har väl "haft hand om" samma lag i många år nu och det är inte bara att släppa taget hur som helst?
- Nej, först behövde jag känna efter vad jag själv ville göra och om jag var redo att släppa grabbarna redan nu. Jag har ändå fått vara med som deras ledare under många år. Nu har vi dock haft samtal med laget och informerat om läget, och jag är helt säker nu på att det kommer att fungera bra även när jag lämnat min del av ansvaret.

- Det är ett fantastiskt lag med härliga ungar och jag kommer sakna dem mycket, men samtidigt känns det jättespännande med den här möjligheten som dök upp och jag ser fram emot säsongen.


Har du hunnit prata med huvudtränare Sebastian Varjomaa?
- Ja, det var viktigt för mig att vi skulle träffas och prata ihop oss, och det har vi hunnit göra och det känns som att vi verkar ha en liknande inställning så det känns kul.


Kände ni varandra sedan tidigare?
- Vi har inte spelat eller jobbat ihop eller något sådant, men vi var väl lite bekanta eftersom vi båda har "bott" på Fagerliden under rätt så många år.


Berätta lite om din långa bakgrund i klubben!
- Jaa, som spelare så var jag ju FAIK trogen hela karriären, förutom en period på "hockeygym" i Västerås. Sen blev väl inte själva spelarkarriären så lång utan jag lade väl skridskorna på hyllan redan i 20-årsåldern, men jag har hållt mig kvar inom hockeyn ändå och intresset har nästan bara växt sedan dess.

- Nu har jag haft rollen som barn- och ungdomstränare i ca 9 år och man kan väl säga att jag har tillbringat nästan 30 år i klubben. Det har varit en kul tid och jag är glad över att FAIK värnar om att utbilda tränare i de egna leden och att vi i längden kan bli lite "självförsörjande" även på A-lagssidan.Du har samlat på dig en hel del erfarenhet genom åren men även gått en hel del tränarutbildningar vet jag. Om vi ser till bara "behörigheten" så har du väl redan gått alla steg för att coacha på seniornivå om jag har förstått det hela rätt?
- Det stämmer. Jag går sista utbildningen nu i helgen så efter den så har jag väl egentligen den högsta utbildningen man kan ha på ungdomssidan. Nivåmässigt så får jag coacha upp till J20 Elit och även senior Div. 2 som det blir nu.


Vilka är dina styrkor som ledare?
- Det är väl något som andra ska svara på egentligen, säger Micke ödmjukt.


Men om du måste säga någonting då!
Sen är det väl upp till alla andra om de håller med dig ...
- Jag försöker vara en utbildande tränare. Det kan jag väl säga. Det blir nog så när man coachar ungdomar, att man jobbar mycket aktivt på individnivå, med feedback och med skillsen och så där.

- Jag är intresserad - och engagerad. Jag försöker vara aktiv både på isen och i båset. Mitt mål är att jobba med tydlighet och stort engagemang - och jag vill så klart fortsätta utvecklas på alla plan.


Målsättning med den kommande säsongen?
- Oj, det har vi inte hunnit prata om men det ser så klart bra ut på pappret det som har presenterats hittills. Sen gäller det att vi ska få det att funka i praktiken också.
- Jag kan inte svara på det där än med målsättningen för laget, men en viktig uppgift är att lyckas sätta ett ordentligt grundspel och att få laget att köpa spelidén fullt ut. Då blir vi farliga i vinter.


Några sista ord till alla FAIK:are som läser den här intervjun?
- Det ska bli otroligt inspirerande att ta steget upp till A-laget och jag är stolt över att ha fått förtroendet. Man har ju sett nästan varje hemmamatch under de senaste åren så jag vet vad som väntar, med mycket folk på läktarna. Det ska bli en upplevelse och jag tror och hoppas att vi ska kunna bjuda den stora publiken på riktigt sevärd hockey!

Skribent: Mathias Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 079-3403409
E-post: This is a mailto link