Hoppa till sidans innehåll

Lagbygget 18/19: Hemma hos Henrik Sternebäck

29 MAR 2018 14:06
Årets första nyförvärv är 22-årige Henrik Sternebäck som återvänder till moderklubben efter tio år i Avesta BK. Henrik är en kreativ center med stor arbetskapacitet. Kreativiteten märks även vid sidan av isen. Se FAIK TV-klippet och läs intervjun!
  • Uppdaterad: 29 MAR 2018 15:10

Henke på kansliet

"SNABBA FAKTA"
Namn: 
Henrik Sternebäck
Ålder: 22 år (född 1995, fyller år den 21 september)
Längd & vikt: 170 cm, 75 kg
Skjuter: Left
Position: Center
Antal matcher i Hockeytvåan: 157 matcher, samtliga för Avesta BK.
Jobb: Forsellstrappan i Norberg, deltidsbrandman hos Södra Dalarnas Räddningsförbund, samt ishockeyspelare i Fagersta AIK
Familj: Sambon Hanna, mamma Sabine, pappa Johan, systrarna Marina och Josefin (Josefin spelar innebandy i Per-Ols IBF Damer i Div. 1).


"FAIK TV KNACKAR PÅ - AVSNITT 1"

Här om dagen blev det klart att 22-årige centerforwarden Henrik Sternebäck återvänder till Fagersta AIK - klubben som han lämnade i 12-årsåldern för spel i Avesta BK. Sportkommittén och Henrik har fört samtal under en tid och för några dagar sedan skrevs kontraktet under uppe på kansliet. 

Detta avslöjade Fagersta-Posten redan under gårdagen i sitt reportage, där man även nosat reda på att 19-årige målvakten Lucas Johansson (mer om och med honom snart) också ansluter till truppen: FAIK förstärker truppen - Värvar från rivalen: "En av deras toppspelare" (länk öppnas i nytt fönster)

Ett par dagar senare så beslöt sig hemsidan och FAIK TV att ta bilen till Norberg för att hälsa på hemma hos Henrik. Här kommer den ganska så omfattande intevjun som vi gjorde för att lära känna Henrik lite mer på djupet."FAIK TV KNACKAR PÅ AVSNITT 1 - Hemma hos Henrik Sternebäck"

Tjena Henrik!
Grymt kul att vi fick komma och hälsa på här hemma!
- Tjena! Det är lugnt, ni är välkomna, säger den alltid lika artige 22-åringen medan han knäpper igång kaffebryggaren.

- Jag har jobbat färdigt för idag så vi har all tid i världen. Får ursäkta om det är lite stökigt, vi har nyss lagt in nytt golv här i lägenheten.


Stökigt var väl att ta i, haha. Då skulle du se... öhrrmm... Det här är i alla fall inte stökigt, Henrik.

Är det du som står för inredningsstilen här hemma eller är det din sambo?
- Haha, njae, jag är väl med och väljer och så, men ...


Så länge du får ha musikstudion här i vardagsrummet så är du ganska nöjd oavsett färg på soffan, gissar jag?
- Nånting åt det hållet kanske, haha. 

"MUSIKINTRESSET VÄCKTES GANSKA TIDIGT"

Henke hemma vid datorn
Henrik spelar in både egna låtar och covers i sin hemmastudio.

Nej, men skämt åsido. Vi måste ju fråga om det här med ditt stora musikintresse, berätta mer om det. Hur länge har musiken varit din grej?
- Musikintresset väcktes ganska tidigt. Jag har alltid haft det i mig, och har alltid varit kreativ kan man säga. Jag har lätt att få idéer och så där på olika sätt, och musiken har blivit mitt sätt att få utlopp för det kreativa.


Det måste vara skönt att ha något vid sidan av hockeyn också?
- Ja, det är viktigt att ha någon sidohobby, och för mig så är musiken den bästa avkopplingen jag vet. Musiken och träningen då, som är mitt andra stora intresse.

KREATIV - BÅDE PÅ ISEN OCH PÅ SIDAN AV

Att behöva få utlopp för sin kreativitet kan jag verkligen relatera till. Sen när du är en sk "kreativ själ" så gissar jag att det följer med dig även ut på isen?
- Ja, så är det. I början när jag kom upp från juniorlaget så fick jag väl en mera ensidig roll där jag spelade med energi och smällde på och så där, men nu för tiden så får jag spela mitt spel mycket mer, och jag är en kreativ offensiv spelare, som även hjälper till hemåt så klart.

- Jag gillar att vara delaktig i spelet, men är även intresserad av det taktiska. Att hitta sätt att vinna liksom. Jag är gärna med och du vet, analyserar motståndarna, och diskuterar taktiska grejer innan match, och även under match.


Berätta mer om hur du är som spelare, hur skulle du beskriva ditt spel?
- Ja, jag är en kreativ center. Jag gillar att styra spelet, och vara lite, vad säger man, spelfördelare kanske. Jag vill kunna bidra över hela banan och vara kreativ i anfallszon. 


I vintras gjorde du 6+13 = 19 poäng på 22 matcher vilket är näst intill 1 poäng per match. Man kan se ett tydligt mönster där med dubbelt så många assist som mål. Nästan lite "Professor Hassel" över den egenskapen kanske. Är det så att du "hellre passar än skjuter"?
- Lite grann kanske, man vill ju hitta det där bladet och sätta den där avgörande passningen. Men jag vill ju göra mål också givetvis!


Du måste ha fått mycket speltid och förtroende i BK-tröjan, hörde du till förstakedjan i vinter?
- Jo, i år blev det ganska mycket ändringar i kedjorna hela tiden av olika anledningar, men jag hörde väl till förstakedjan hela säsongen kan man säga.

FAIK:ARE FRAM TILL 12-ÅRSÅLDERN

Liten Henrik

Nu hoppar vi tillbaka ett decennium eller så, och tittar på din bakgrund. Du har ju faktiskt FAIK som moderklubb, men du lämnade för Avesta någon gång kring 12-årsåldern. Fyll gärna på med lite bakgrund för alla som är nyfikna!
- Ja, som du säger så bytte jag klubb där omkring 12-årsåldern. Jag vet inte riktigt varför men jag ville prova något nytt, och sen bor vi ju i Norberg så det är inte så många minuter längre att pendla till Avesta jämfört med Fagersta, så det spelade väl in också antar jag.

- Sen blev jag kvar där helt enkelt och jag har enbart gott att säga om klubben. Det har varit en riktigt bra tid.


Kommer du ihåg några FAIK:are du spelade med som liten innan du lämnade?
- Ja, självklart, kan väl nämna Cappe (Casper) Sandström bland annat. Vi var, eller ja, vi är, bra kompisar! Sen killar som Robert Florén, Marcus Wikström osv. Det var ett bra gäng.


Om man tittar på A-laget då, är det några i dagens Fagersta AIK som du har spelat med?
- Jag spelade i alla fall med Simon Jokiniemi under juniortiden i Avesta. Sen har vi ju så klart Karl HasselDG (Dennis Gustafsson) och hans brorsa Victor. Jag har väl tränat med Jesper Persson också.

"VALDE HOCKEYGYM I AVESTA  - INTE ÅNGRAT EN SEKUND"

Hur var juniortiden i Avesta BK, du gick väl där på hockeygymnasiet?
- Den var riktigt bra. Jag sökte hockeygymnasium i bl.a. Bofors (Karlskoga), Mora och Almtuna (Uppsala), var där och provspelade och kom in på alla tre. Men jag valde ändå att stanna i Avesta BK och det har jag inte ångrat en sekund. 


- I Avesta hade jag tillgång till riktigt bra tränare, bl.a. Tord Mattsson, som är pappa till Petter Mattsson som spelar i VIK numera, och sen Tommy Westlund som spelat i både SHL och ett par hundra NHL-matcher. Måste ju även nämna juniortränaren Jan Hammar, som också har spelat i SHL och runt i Europa. Jag hade en riktigt bra tid som junior i Avesta.

THE STERNEBÄCKS - EN AKTIV FAMILJ

Om vi byter ämne och blir lite personliga igen. Din familj, som jag känner åtminstone lite grann, skulle man nog kunna beskriva som en synnerligen "aktiv familj". Håller du med om det?
- Det stämmer bra. Som barn var det väl alltid uteaktiviteter och ja, idrott och träning, i stället för att sitta inne. Det är något jag är väldigt glad över idag att jag fick med mig hemifrån. Träningen är ju mitt stora intresse idag vid sidan om musiken och hockeyn.


En bra grej och verkligen föredömligt av dina päron. Som förälder förstår man vikten av att få ungarna att röra på sig och i dag finns det ju ännu mer som lockar, med tv-spel och telefoner. Men ni har väl en bra relation idag också och gör grejer tillsammans?
- Nej, det har du rätt i. Farsan (Johan Sternebäck) är ju fortfarande som min "PT" och vi lägger upp träning ihop. Han har varit fystränare åt Avesta BK under åren jag spelat, men nu tror jag väl inte att han blir kvar där när jag byter klubb.

"JAG KANSKE INTE KAN BLI BÄST PÅ ALLT - MEN JAG TÄNKER ÅTMINSTONE BLI BRA PÅ ALLT"

Träningen är ett av dina stora intressen och många har sett dina "träningsvideos" från brandstationen. Hur lägger du upp din träning?
- Japp, träningen är ett stort intresse. Jag satsar på allsidig träning, målet är att jag ska få 100% kontroll på min kropp. Så det blir mycket styrka, rörlighet, koordination och balans. 

- Jag brukar tänka att man kanske inte kan bli bäst på allt, men jag tänker åtminstone bli bra på allt.


Nu är det snart dags för barmarken, och det kommer bli en uppryckning där från klubbens sida, med en satsning på den gemensamma träningen. Hur brukar barmarken se ut för dig?
- Ja, det låter riktigt bra och fystränaren känner jag sen förut så jag tror att det kommer bli kanon. I Avesta har det varit riktigt bra fysträning med laget men eget ansvar är också viktigt.

- Jag var nog faktiskt den enda som fick "tillåtelse" att lägga upp min sommarträning själv, eftersom man ansåg att jag har ganska bra koll på det träningsmässiga. 


Brukar du gå grundligt tillväga när du lägger upp sommarträningen?
- Jag brukar ta en helg, där jag sitter och planerar försäsongen, ända nu från våren och fram till säsongsstart. Till hjälp har jag ju farsan också som sagt.

"FAIK SOM FÖRENING ÄR PÅ VÄG MOT HÖGRE MÅL"

Målsättning med nästa säsong när du gör comeback i FAIK-tröjan?
- Jag siktar alltid på att utveckla mig själv som människa och spelare, så just nu kändes FAIK som rätt steg att ta.


Det må vara en klyscha men det är väl ofta bra med lite miljöombyte?
- Så är det nog. Det är nog bara bra att prova något nytt, och få nya medspelare, ny tränare, lära känna en ny förening och så vidare. Jag känner att FAIK som förening är på väg framåt och siktar mot högre mål, och den resan ska bli kul att få vara med på.

"JAG SER JÄTTEMYCKET FRAM EMOT ATT FÅ SPELA MED FAGERLIDENS STORA PUBLIK I RYGGEN"

Sen blir det ju ny hemmapublik också, kanske även lite större antalsmässigt än den i Avesta?
- Ja, det ska bli jätteroligt. Det har alltid varit kul och känts speciellt att spela matcher på Fagerliden i den atmosfären som blir, men man har ju alltid haft publiken "emot sig" så det ska bli en ny upplevelse. 


Det brukar oftast vara riktigt bra stämning även om derbyn alltid lockar fram heta känslor både här och där. Det var väl tyvärr någon incident här om året där det hoppade ur en del väl hårda ord ur munnen från någon uppe på läktaren, riktade mot dig?
- Ja, det var väl nåt sånt. På isen hör man det inte men jag fick höra det efteråt och det kändes väl så där. Men det är historia nu. Vad enskilda individer säger eller gör i stridens hetta får stå för dem, och det påverkar inte hur jag ser på FAIK-publiken.

- Jag ser jättemycket fram emot att få spela med Fagerlidens stora publik i ryggen.

INGEN MATERIALLIRARE - MEN TRÖJNUMRET ÄR VIKTIGT 

Vi kan väl avsluta med några snabba frågor!

En del spelare är väldigt noga med utrustningen och andra lägger mindre fokus på den biten. Är Henrik Sternebäck en så kallad "materiallirare"?
- Nej, jag kör med det som känns bra. Grejerna ska först och främst kännas rätt och bra.


Vilket tröjnummer kör du med?
- Ja, det är ju viktigare, haha. Jag har alltid kört med 21 i hockey, och så hade jag 9 i fotboll när jag höll på med det. Så jag hoppas att 21:an är ledig nu.

Tjugoett, efter Foppa säkert?
- Nej, det är faktiskt mitt födelsedatum, haha. Tjugoförsta i nionde.

Men fotboll var ingenting för dig alltså?
- Nej, det blev hockeyn som tog över ganska tidigt. Kommer inte ens ihåg när jag slutade, men jag gjorde faktiskt en "comeback" för fyra år sen eller när det var. Men sen fick det vara slut med fotbollen igen! 

HENKE STERNEBÄCK - FÖRSTE MUSIKER ATT ANMÄLA SIG TILL "FAIK-LÅTEN 2.0."

Det var fantastiskt kul att vi fick komma hem till dig, Henke, och riktigt grymt med hemmastudion. Vi säger till när vi spelar in "FAIK-låten 2.0." 
- Det var bara kul att ni kom och jag är självklart med och spelar eller hjälper till om ni vill det, om ni vill göra något med musik under säsongen! 


Vi hör av oss när vi har kommit lite längre med de musikaliska planerna. Nu blir det hem och sätta ihop vår lilla "musikvideo" och sedan även försöka leta reda på det andra nyförvärvet, målvakten Lucas Johansson!

- Riktigt skoj att han också är klar. Hälsa från mig!

Skribent: FAIK TV
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 079-3403409
E-post: This is a mailto link