Hoppa till sidans innehåll

Lagbygget 18/19: Emil Johansson är tillbaka i FAIK - vill ta moderklubben till HockeyEttan

16 APR 2018 00:42
Hemsidan och FAIK TV mötte en nyss hemkommen Emil Johansson på Fagerliden här om kvällen. Det blev ett långt och givande samtal med en inspirerad Emil som bl a berättade om sina drömmar och om vikten av att sätta upp höga mål och att aldrig ge upp.
  • Uppdaterad: 16 APR 2018 00:46

EMIL JOHANSSON ÄR TILLBAKA

Namn:  Emil Johansson
Ålder: 20 år (fyller 21 den 25 april)
Position: Forward
Skjuter: Left
Längd: 170 cm
Vikt: 77 kg
Moderklubb: Fagersta AIK
Senaste klubb: NH Jr Monarchs (USPHL)

"EN GÅNG FAIKARE - ALLTID FAIKARE"

Med coach Fredrik "Fredda" Johansson som pappa så har Emils liv inneburit mycket hockey och även en del flyttande. Han har bytt stad, bytt skola och bytt hockeyklubb, men för Emil har ändå Fagersta - den lilla bruksorten som han flyttade från vid 7 års ålder - ändå alltid på något vis varit "hemma". 

När Emil var 7 år flyttade familjen Johansson till Nyköping där man blev kvar i ca tio år. Precis i samband med att Emil kom in på hockeygymnasiet i Hudiksvall så hamnade även pappa Fredda där, som coach för A-laget Hudiksvalls HC.

När tiden var kommen för spel i A-laget så kunde man inte erbjuda så mycket speltid för de yngsta spelarna och i slutet av säsongen åkte Emil söderut, tillsammans med kompisen Emil Broed, för att hjälpa Fagersta AIK att kvala sig kvar i Hockeytvåan. En uppgift som man lyckades med och FAIK slog ut Ludvika så det sjöng om det.

För Emil var det även ett kärt återseende att vara tillbaka i ishallen där han en gång tog sina första stapplande skridskoskär, och han valde då att stanna och spela en hel säsong med FAIK i Hockeytvåan, innan han inför den gångna säsongen valde att korsa Atlanten för spel i NH Jr. Monarchs.

Om detta och om mycket annat fick Emil berätta i intervjun här nedan!


 Tjena Emil! Riktigt kul att du är tillbaka. Nu måste du berätta om din säsong där borta i USA!
- Tjaba! Det känns jäkligt bra att vara tillbaka. Säsongen har varit fantastiskt lärorik och utvecklande på alla sätt. Visst, det har varit tufft ibland och allt är ju lite annorlunda jämfört med hur det fungerar här hemma, men jag känner att jag blivit både en bättre människa och spelare. Folk kommer att få se.. kanske inte en ny Emil... men de kommer få se en bättre spelande Emil. Jag vill vara en ledande spelare i laget.
Se Emil när han presenterade sig på bästa sätt på New Hampshire Jr Monarchs Twitter i höstas:
Har du några exempel där det fungerar annorlunda?
- Spelmässigt är det väl mycket mer detaljer och taktiska grejer, du vet, hur vi ska ta oss in i zon, ut ur zon m.m. Sen är ju allt tuffare där ute både på träning och match. Och även i båset, där man får veta direkt om man har gjort ett dåligt byte, och följer man inte spelplanen så spelar man inte mer. 

- Den här kravbilden och konkurrensen i laget gör att alla verkligen ger allt hela tiden i varje byte, och respekten för tränarna är total bland spelarna i laget. Vi började säsongen med 17 forwards, fram till jul då den första spelaren blev trejdad, och vi konkurrerade varje dag om de 12 forwardsplatserna.

- Den här konkurrensen gör att alla ger allt hela tiden och man måste ständigt vara förberedd för att spela match. Tränarna tar exempelvis inte ut laget förrän efter uppvärmningen, så det är först när vi kommer in och ska dra på oss hockeygrejerna som man vet om man ens är uttagen. Alltså bara typ, 20 minuter innan isuppvärmningen.


Så om man inte ser sitt namn där på tavlan efter uppvärmningen, vad gör man då?
- Då är det bara att ta på sig kostymen igen och se snygg ut.


Har du något exempel på saker du har lärt dig där borta?
- Jag vänder alla utmaningar till nånting positivt, och om det är något jag har lärt mig så är det att bli tuffare, att stå upp för mig själv på isen och att inte ta nån skit. Jag tror stenhårt på det här med att vi spelare ska lyssna på tränarna och lita på att de har en plan för oss. Tränaren vill lagets bästa och han så klart även utveckla individen också, och då gäller det att man är med och lyssnar.Du gjorde en poängmässigt rätt så stark säsong med totalt 15+15=30 poäng på 37 seriematcher samt 1+2=3 poäng på 5 playoff-matcher. Hur skulle du beskriva spelet i USPHL, som ligan heter?
- Det blir ett annorlunda spel när det är liten rink, mera intensivt och fullt ös i varje byte. Det är inte så lätt att komma in i spelet som vissa kanske tror. Som back är det mycket "skicka pucken i rundeln", forwards får ta smällar i fickorna för att chippa ut pucken. Man får inte många sekunder på sig med pucken innan det smäller, och ja, man ska få in pucken på mål och alla skjuter verkligen från alla vinklar. Det är mycket böljande spel, backcheck-forecheck, raka vägen på mål och tillbaka. Jag som är en rätt så snabb spelare har nog blivit ännu rappare tack vare den här höga intensiteten.Livet utanför isen, berätta om det!
- Det var mycket kul. Vi hade träningar klockan 9 på morgnarna, sen var det fys direkt efter, så vi hade 1,5 timme is, 1 timme fys - och sen hade vi dagarna lediga att göra vad vi ville. Vi kunde åka in till Boston, hänga med grabbarna, gå ut och käka, shoppa, sen kunde vi åka tillbaka till ishallen på eftermiddagen och träna mer om vi ville för isen var alltid öppen. Man levde som ett hockeyproffs kan man säga.


Hur såg boendet ut?
- Jag bodde hos en fantastisk värdfamilj i staden Manchester, New Hampshire, och det är väl ungefär en timme från Boston. Familjen tog hand om mig och min "billet brother" (målvakten i laget) väldigt bra. Man betalade en liten summa varje månad till värdfamiljen och de gjorde verkligen allt för oss.

De köper mat och skämmer bort oss. Jag är evigt tacksam för all hjälp jag har fått av dem under säsongen, och de hjälpte mig komma in i livet där borta vilket annars säkert varit svårare som enda svensken i laget.

 

"JAG HAR MIN MÅLBILD KLAR - VI SKA UPP I ETTAN"

Nu är du tillbaka i Sverige och tillbaka i Fagersta AIK. Du har höga mål med karriären vet jag och för att nå långt så finns det oändligt med olika karriärvägar man kan ta. Du saknade inte precis anbud efter den här säsongen men du valde ändå att komma tillbaka till Fagersta AIK. Hur ser du på karriären i nuläget, och att få spela i Hockeytvåan igen?
- Efter att vi hade åkt ur Play-off 2, vilket faktiskt var samma kväll som FAIK åkte ur Play-off 2, så kände jag revanschlusten komma smygande. Jag satt där och tittade på Malung-matchen medan jag gjorde mig redo för vår match, och tyvärr åkte vi också ur samma dag. Jag kände att jag ville tillbaka till Fagersta och hjälpa klubben göra den här resan, med skillnaden att vi ska ta oss ännu längre den här gången.


Hela vägen till Hockeyettan?
- Ja, helt klart. Jag är här på ett uppdrag och jag har min målbild klar för mig vilket är att gå upp i Division 1. Jag vet inte vad klubben kommer gå ut med för målsättning, men för mig finns det inget annat än att vi ska gå för att vinna det högsta priset, vilket i denna ligan är en plats i Ettan.Du hade väl ett antal andra erbjudanden, bl a hade du chansen att få gå vidare och spela college-hockey där borta i USA?
- Ja, det stämmer, jag hade ju bestämt mig för att spela det här året och utvecklas så mycket som möjligt men det ena leder till det andra så jag hade faktiskt erbjudanden från åtta olika college-klubbar, i NCAA III, men jag kunde även ha fått spela för Arizona State Universitys "andralag" och det är ju ett division 1-college.

- Jag har tackat nej till andra anbud för att få komma hit. Och tackar jag nej till ett lag, som kanske tillhör en bättre serie, då vill jag göra 100% utav det. Ska vi vara här och spela tillsammans i 7-8 månader så tycker jag att vi kan kräva av varandra att vi alla gör allt för märket på bröstet. Hade du pratat med skolorna och så där, innan du ändå till sist valde FAIK?
- Ja, jag har pratat med klubbar och besökt flera college på östkusten, men jag ville ändå hem och spela seniorhockey så mitt beslut är genomtänkt. Jag har stora mål och varje steg är ett steg på vägen. Nu är jag här och jag tänker visa fullt hjärta för FAIK från start till mål. Det är så mycket bra på gång i FAIK just nu och jag känner att det här är året då vi ska åstadkomma något riktig bra tillsammans.

 

ETT STEG TILLBAKA - TVÅ STEG FRAMÅT

Ser du det som ett "steg framåt" att komma tillbaka?
- Ja, helt klart. Jag ville verkligen tillbaka hit. FAIK har nog ärligt talat aldrig känts så "hett" som nu. Jag kan bara säga positiva saker om Fagersta AIK. Det är allt ifrån hur man jobbar med media, det är A-laget, det är ungdomshockeyn och det är organisationen. 


Vi har ju en trogen publik här på Fagerliden som känner till dig sedan tidigare och som säkerligen är glada att ha dig tillbaka. Hur var publiksiffrorna där borta i Manchester?
- Juniorhockeyn är väl inte så stor eftersom de har ett ECHL-lag i stan (Manchester Monarchs) som tillhör LA Kings organisation. Vi hade i alla fall ligans bästa publiksnitt med en 400-500 åskådare. Hade ni mycket "jippo" på matcherna och så där, kanske finns det något vi kan testa här hemma? 
- Ja, det är väl lite mer som händer runt omkring matcherna. När vi hade hemmapremiär så hade man blåst upp en hoppborg, och man kunde testa "riding bull", alltså tjurridning. Fansen är helt galna och det blir väl kanske inte mindre livat precis när arenan har ölrättigheter. Vi har alltid typ... "Make a Wish Night" och såna där grejer, du vet, lite som "Min stora dag". Det är mycket sådana där välgörenhetssaker också. Vi besökte skolor, sjukus m.m. och gjorde "community service".Nu har du alltså varit hemma ett par veckor, först en mellanlandning hos familjen i Halmstad och nu är du tillbaka i Fagersta där du redan har börjat jobba på Posten (Postnord). 
- Ja, det var skönt att komma hem och träffa familjen ett tag och så köpte jag ju mig en bil i Laholm också så att jag kunde ta mig hit. Här glider samtalet in på spännande saker så som tv-serien Kvarteret Skatan
men även på lite djupare saker som den så kallade "Law of attraction" (attraktionslagen). En lag som verkligen fungerar, konstaterar vi. 

Emil berättar om hur han jobbar med att visualisera sina målsättningar och målbilder - dels "i huvudet", men även i form av riktiga bilder på sådant som symboliserar hans drömmar. Emil har faktiskt till och med bilder i taket ovanför sängen - för att ständigt bli påmind om den största drömmen av dem alla - att en dag spela hockey i NHL.

Just nu är Emil dock lite störd i sin mentala process pga att han bara ser Volvo-bilar överallt. Ett smärtsamt syndrom, tänker jag förstås som SAAB-fantast. Detta drabbade honom efter att han under en period letat bil lite för intensivt. Vi får hoppas att det snart går över, nu när han har hittat sin snygga Volvo V60 i Laholm (länk, öppnas i nytt fönster).  

Volvo
Emils nya Volvo V60 när han rullade in utanför Fagerliden. Foto: FAIK TV


 

DEN STORA DRÖMMEN - ATT SPELA I NHL

Berätta om dina drömmar och hur du jobbar för att nå dina mål!

- Jag har stora mål i livet och jag har alltid haft en dröm att spela i NHL. Det är min dröm och det får andra tänka vad de vill om. Jag tror på mig själv. Jag är bara 20 år och har många år kvar innan jag är som allra bäst och jag tränar stenhårt varje dag för det. Jag ser mina bilder framför mig varje dag, vem jag vill bli och vart jag vill nå.

- Om man jämför lite med killarna där i USA... Alltså, många ville ta sig in på college, gå sina fyra år där och sen kanske skaffa familj osv. De hade inga planer på NHL eller nåt som jag. Det var för sent ansåg man. Det finns säkert jättemånga som inte tror på mig men det spelar ingen roll för mig.

If there's a will, there's a way. Jag tror på dig. 20 år är ju för f-n ingen ålder.
- När folk säger att nånting är kört för att man är "20 år" så är det nog för att man jämför med alla supertalanger, du vet Connor McDavid och allihopa. Men jag har tagit en annan väg och jag tänker så här... jag slutar aldrig tro på mig själv. Titta på spelare som Viktor Fasth, han debuterade i SHL när han var 27, och i NHL när han var 30 år och nu är han 35 och har hunnit med KHL, landslaget och allt möjligt. 

Mario Kempe gjorde sin första NHL-säsong i år och han var 29. Så om jag skulle ta samma väg som honom så har jag alltså 9 år på mig att nå NHL. Där kan vi snacka om förebilder.


EMILS RÅD TILL UNGA SPELARE

Vilket är dina bästa råd till unga spelare som funderar på vilka vägar man ska ta för att lyckas?
- Det finns så många karriärvägar. Många unga är så stressade, de ska in på hockeygymnasiet och det ska vara en elitklubb och det ska gå så snabbt med allting. Men är man en spelare som ligger lite på gränsen till att få spela i en liga så är det faktiskt bättre att gå till ett "sämre" lag, eller att hoppa ner en division. Gör du det bra där så kommer du att få ögonen på dig, det lovar jag.

För allting handlar om att du måste få speltid för att kunna utvecklas. Tiden går och du blir inte bättre av att sitta på bänken nånstans. 


Lite som du gjorde då när du kom hit till FAIK första gången?
- Exakt. Det året gjorde jättemycket för mig och jag växte av att få mycket speltid och förtroende.

 

EMIL OM ATT FÅ HUVUDET PÅ RÄTT PLATS - MED MENTAL COACHNING

Du har jobbat lite med en mental coach hörde jag, och det är ju ett ganska spännande område som används allt mer inom idrotten. Berätta lite mer om det!
- Det stämmer, jag har jobbat med en mental coach tidigare och jag kommer snart göra det igen. Det har hjälpt jättemycket. Du får ventilera, och prata med en person, du får släppa dina negativa tankar och får strategier för hur du blir en positivare människa. Jag har fått berätta om sånt som jag tycker har varit problem, fått hjälp med tips och övningar, och sen träffas vi och följer upp hur det går.

- Huvudet är en stor del av spelet. Om huvudet spökar så kommer din hockeysäsong spöka också. Du måste ha huvudet på rätt plats - för har du den rätta mentaliteten så kan du göra exakt vad du vill med ditt liv. Jag kommer att jobba vidare med det mentala och kommer att fortsätta ha kontakt med min mentala coach under hela säsongen. 


Om det går lite motigt en period och du halkar ner i kedjehierarkin lite grann, hur gör du för att hålla modet uppe och orka fortsätta nöta på?
- Ja, som nu inför den kommande säsongen så ser det ju definitivt ut att bli tuff konkurrens på forwardssidan. Men man måste älska konkurrens, det tycker jag alla ska göra. Man kan inte börja grina för att det finns fler som är duktiga utan i stället bli sporrad av det. 

"INTE FÅTT NÅGRA FÖRDELAR"

- Tränaren har en plan, och han gör det som han anser är bäst för laget. Konkurrens är bara bra, det höjer alla spelare på träningarna. Jag är uppvuxen med det och om man tänker liksom från pappa som är tränare, så har jag aldrig fått några fördelar bara för att han är tränare eller nåt. Jag har fått lära mig allt den tuffa vägen. 


Har du haft pappa Fredda som tränare nån gång?
- Nej, faktiskt inte, han var väl med och hjälpte till lite ibland i 97-laget i Nyköping men vi hade andra tränare. Jag har ju haft "föräldratränare" så klart, så är det ju överallt i ungdomshockeyn, men faktiskt inte min egen pappa.


Hur är er relation, det måste ju bli mycket hockeysnack, är han ditt bollplank när du funderar på något?
- Relationen mellan mig och pappa är bra, men det är väl ungefär så att om jag får beröm av honom... då vet jag att han verkligen menar det. Jag vet hur han tänker med det där och han har alltid haft en tanke med det. Han har lärt mig att aldrig bli nöjd, att alltid sikta högre, att alltid vilja bli bättre.

- Du får ingenting gratis i livet och det måste man inse tidigt.

 

DAGENS BOKTIPS: "THE SECRET"

Åter till det här med målbilder, berätta mer om dina bilder i taket!
- Jag har bilder ja, säger Emil, utan att gå in på exakt vilka bilder han har. 

- Ta t ex Stanley Cup-bucklan. Vill du vinna Stanley Cup? Börja med att byt bakgrundsbild på datorn till Sidney Crosby när han håller i bucklan. Omge dig av bilder. Du måste skapa en känsla och en bild av det du drömmer om, du måste tro på din dröm och jobba för den. Sen när du minst anar det så kommer du få din framgång.

- Du måste ta kontroll över ditt egna liv. Du kan inte sitta i en bilkö och sucka över saker du inte kan påverka, du behöver se längre fram. Jag skulle vilja rekommendera boken 'The Secret' av Rhona Byrne, på tal om "Law of attraction" som vi pratade om. Som titeln antyder så får du lära dig hemligheten bakom framgång!

The Secret

Rhonda Byrnes: "Hemligheten" kostar 227 spänn hos Bokus.com (länk)
Finns även som ljudbok och film m.m. 

 

EMIL OM FÖRSÄSONGEN

Vilka är dina mål från och med idag och fram till säsongsstarten?
- Försäsongen är jätteviktig. Jag är en snabb spelare, men jag kommer bli ännu snabbare och explosivare i vinter. Jag älskar fysiskt spel och kommer att se till att vara topptränad efter försäsongen. Sen vill jag träna upp mitt skott ännu mer.Har du någonstans att träna skott i sommar hemma hos mormor?
- Jag tror att min kusin Leo (spelare i FAIK U10, snart U11) har lånat min hockeybur när jag var borta så jag får väl dra dit och skjuta lite. Men jag kan träna här vid ishallen också. 


Kommer du spela forward eller center i vinter?
- Jag kommer spela vinge, och det gjorde jag i vintras också även om de värvade mig som center.


"VILL BARA FLYTA FRAM PÅ ISEN"

Du är inte den enda "korta" spelaren i laget i höst. Jag tänker på Henke Sternebäck som man kanske kan jämföra lite grann med dig. Ni har ungefär samma storlek i alla fall och är båda två riktiga energipaket på isen. Det kommer bli en riktigt sevärd säsong det här.

- Ja, jag känner honom inte men det jag kommer ihåg av honom är att han är riktigt snabb. Det skulle vara intressant att ha honom som center i min kedja. Att vara en liten spelare kräver att man är rörlig och snabb, och det kräver också att man tränar på rätt sätt.


Det känns väl lite grann som att det våras för lite mindre spelare i dagens moderna hockey, där tempot är högt och de tekniska färdigheterna blir allt viktigare. Det finns många exempel på "små" spelare som spelar på hög nivå idag och gör det riktigt bra.
- Ja, det är en sån spelare jag vill vara. Jag vill bara flyta fram på isen och rörligheten är en stor del av det. Det spelar ingen roll hur mycket muskler man har om man inte hänger med i tempot.


Vad tänker du inför sommarens barmark, där ni kommer köra gemensam sommarfys?
- Jag tror att det kommer få många att ta sig upp ur soffan och vara med och köra med laget. Det är också viktigt för att få ihop gruppen, för det ser ut att bli ett lag med många individer men vi måste komma ihop oss och bli en enhet för att det ska bära hela vägen.


"JAG SPELAR MED HJÄRTA VARJE DAG"

Du kan väl få avrunda det här fantastiskt inspirerande samtalet med några ord på vägen till alla läsare. 
- Okej. Jag heter Emil Johansson och jag är en lagspelare som gör det här till 100 procent. Jag spelar med hjärta varje dag och jag kommer slita arslet av mig varje dag. Varje träning, varenda match. Här på Fagerliden och var vi än spelar.  

- FAIK-folket har tjatat på mig och jag har svarat. Jag är tillbaka nu.


Och ditt mål är solklart?
- Jag är här på ett uppdrag och mitt mål är klart. Jag tänker se till att resten av laget har samma målbild som mig. Folk får tycka och tänka vad de vill om mig och om laget, men det är inget som komma kunna ta energi från oss.

- Alla förutsättningar finns här. Vi har Hockeytvåans bästa fans och publik och hockeykulturen lever.

- Jag kommer göra allt i min makt för att ta den här klubben till Division 1. Jag spelar för att bli en bättre spelare som individ, men jag spelar också för klubbmärket på bröstet.

Så enkelt är det.Tack Emil. 
- Tack själv! Nu kör vi FAIK! 

"FEM SNABBA" MED EMIL JOHANSSON

Krogen eller Hemmakväll?
- Eftersom jag är romantiker så svarar jag Hemmakväll!


Du ska uppvakta en tjej. Kommer du med rosor eller en ask choklad?
- Det blir rosor... och massage!


Mello eller Hårdrock?
- Mello!


Dunkin Donuts i Boston - eller en fika på Café Charlie i Fagersta?
- Haha, då svarar jag en saftig schnitzel med stekt potatis och bea-sås från Charlies!  


En pizza från Pizzahaket - eller en fullproppad Thanksgiving-kalkon?
- En sliskig bolognese från Haket, lätt!


Video-tweet från Emil och NH Jr Monarchs inför vinterns Thanksgiving-firande:

Skribent: Mathias Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 079-3403409
E-post: This is a mailto link