Hoppa till sidans innehåll

Inför Hallsta hemma - Ny back med i truppen

23 NOV 2018 05:00
Det är dags för ännu en spännande fredagsmatch på Fagerliden då tredjeplacerade Fagersta AIK tar emot Hallstahammar som jagar tre poäng endast 3 poäng bakom i tabellen. Med i hemmalaget ikväll är en ny bekantskap på backsidan, läs mer nedan!
  • Uppdaterad: 23 NOV 2018 05:00

Fagersta AIK - Hallstahammars HK
Hockeytvåan Västra A Omgång 14

Datum: Fredag 23 november 2018
Plats: Fagerlidens ishall

Hockeytvåan Västra A 23 november 2018 - Omgång 14

Omgång 14


"INFÖR KVÄLLENS TOPPMÖTE PÅ FAGERLIDEN"

Toppmöte, vadå toppmöte? Hallsta ligger ju bara femma i tabellen, kanske någon tänker då man läser rubriken. Man kan förstås diskutera huruvida det är ett toppmöte i dess bokstavliga mening men faktum är att den övre halvan av tabellen är så pass jämn och att kvällens motståndare ändå är så pass starka att vi ändå måste anse kvällens match vara av riktig toppmöteskaraktär.

Hockeytvåan Västra A - Tabellen inför Omgång 14
Tabellen


BACK FRÅN HOCKEYETTAN INLÅNAD TILL KVÄLLENS MATCH

Alexander Arvidsson

Noterbart är att back-lånet från Lindlövens IF i Hockeyettan, Alexander Arvidsson, debuterar i FAIK-tröjan ikväll. Alexander är en 21-årig rightfattad back (född -97) som hittills står noterad för 12 matcher i Lindlöven den här säsongen.

Med Guldsmedshytte SK som moderklubb så sökte han sig till Falun och Falu IF under gymnasietiden där han bl a spelade i J18 Elit.
Sedan väntade två säsonger i grannkommunen Borlänge 2015/2016 och 2016/2017 där han spelade i Borlänge HF i J20 Elit. Båda säsongerna tillhörde han toppen av lagets interna poängliga och var lagets poängbäste, resp. näst poängbäste back. Alexander hann även få känna på ett par matcher i Hockeyettan med A-laget som ju nu för tiden är ett suveränt topplag i Hockeyettan Västra. 

Den första riktiga seniorsäsongen blev förra året, säsongen 2017/2018 då han spelade i Falu IF i Hockeytvåan Västra A, där han stod för 11 poäng på 24 matcher och med det var lagets näst poängbäste back. 

Under inledningen av säsongen 2018/2019 har han gått poänglös i Lindlövens IF, men som alla vet så hänger sådant förutom den egna formen även mycket på hur mycket speltid och förtroende man får/förtjänar. Kanske lossnar det för Alexander i Fagersta AIK redan i afton.

Fagersta AIK och Lindlövens IF har sedan tidigare en bra kontakt mellan klubbarna och en bra dialog mellan ledarna i de båda båsen (FAIK:s huvudtränare Sebastian Varjomaa kommer ju t ex närmast från Lindlöven, och i LIF-båset står ju i år ingen mindre än fd FAIK-spelaren Mathias Morén som assisterande tränare). 

COACH VARJOMAA OM LÅNET AV ALEXANDER ARVIDSSON

Varjen

- Alexander Arvidsson är en spelskicklig rightare som gjort 12 matcher i Lindlöven den här säsongen. Vi är lite kort med backar just nu så vi är väldigt glada över att kunna låna Alexander till den här matchen. 

Har du sett honom spela någonting?
- Vi såg honom då vi mötte Lindlöven på försäsongen, men i övrigt så har jag inte sett honom innan så det ska bli intressant att se vad han kan bidra med.

Det är väl inga nytillkomna skador eller så på backsidan?
- Nej, det är inget sånt. Enda skadan är väl Wiklund som är borta sen innan men nu fick vi lite sjukdomsfrånvaro så då passade det bra att kunna låna in Alexander, samtidigt som han får speltid och lite miljöombyte. HEMSIDAN TAR EN TITT PÅ KVÄLLENS MOTSTÅNDARE  

Gästerna Hallstahammars HK har inlett säsongen starkt och framför allt varit mycket jämna under hösten. Man har smugit med de övriga topplagen lite under radarn och just nu befinner man sig alltså på en femteplats i tabellen, men med en match mindre spelad så har man endast tre poäng upp till FAIK på tredjeplatsen (som i sin tur bara har två poäng upp till förstaplatsen).

Till skillnad från andra lag som kanske har blandat och gett lite så har detta rödsvarta gäng inte gjort någon riktigt dålig insats hittills. Man har antingen vunnit eller spelat jämnt med samtliga lag, inklusive topplagen i tabellen. Vi kan ta några exempel från säsongsinledningen:

9 okt Strömsbro - Hallsta 2-3 e förl 
12 okt Hallsta - FAIK 1-2 
19 okt Hallsta - Skedvi/Säter 3-2
23 okt Hedemora - Hallsta 2-5
20 nov Hallsta - Strömsbro 1-2 e förl

Hallsta har faktiskt nio raka matcher utan förlust under ordinarie matchtid, och utav 12 spelade matcher har man precis som hemmalaget FAIK endast två nollpoängare. Den första i premiären hemma mot Söderhamn/Ljusne (2-4) och den andra mot just FAIK (1-2). Annars har man tagit poäng eller vunnit i alla matcher hittills. 

Anledningen till att man har en match mindre spelad är för att matchen mot Valbo blev inställd (uppskjuten) pga isproblem.

STABILT FÖRSVARS- OCH MÅLVAKTSSPEL - ENDAST 28 INSLÄPPTA PÅ 12 MATCHER

Hallsta har bara släppt in 28 mål hittills under säsongsinledningen vilket är klart minst av samtliga lag i serien. I de flesta matcherna så har målvakten varit den unge, tidigare VIK-junioren #1 Rasmus Helmrich, och han är med sina 92,22% just nu 2:a i målvaktsligan sett till räddningsprocent.

Det återstår att se om det är han som står ikväll, men oavsett så lär det till ett effektivt målskytte för att vinna. 

Så skriver Hallsta inför matchen på sin hemsida:
"Inför Fagersta - Hallstahammar"

"PP VS. PK"


POWERPLAY

PP

Fagersta AIK
har spelat upp sig i denna spelform under de senaste matcherna och är nu uppe i 6 gjorda pp-mål och 17,65%. Det är ändå inte tillräckligt för att kunna mäta sig med de vassaste lagen. Noterbart är att vi av oklar anledning fortfarande får anmärkningsvärt få utvisningar "med oss". Endast 34 utvisningar har våra motståndare hittills blivit tilldömda, detta kan jämföras med ett par av de andra "övre halvan"-lagen som Skedvi/Säter och Strömsbro som båda fått hela 62 tillfällen vardera att spela powerplay, på samma antalet matcher. 

Hallstahammars HK är tredje bäst i powerplay med 10 gjorda mål på 39 försök och 25,64% effektivitet.


PENALTY-KILLING

PK

När det gäller det viktiga PK-spelet så ligger båda lagen bra till rent statistiskt. FAIK är trea och Hallsta fyra i den statistiken. Båda lagen har endast släppt in 7 mål men eftersom FAIK har dragit på sig fem utvisningar fler än Hallsta, samt spenderat drygt tolv minuter extra på "botbänken" (86:07 jämfört med 74:30) så innebär det något bättre PK% för hemmalaget FAIK.

FAIK har hållt tätt i numerärt underläge vid 85,42% av tillfällena och Hallsta har gjort detsamma under 83,72% av sina utvisningar.

Skribent: Hemsidan
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link