Hoppa till sidans innehåll

"Drömkedjan" återförenad efter 10 år: Matte Wiklund #18 inför seriepremiären

04 OKT 2018 23:59
Hemsidan fanns på plats vid torsdagskvällens isträning och fick tag i assisterande lagkaptenen Mathias Wiklund #18 för att fråga ut honom lite inför fredagens seriepremiär. Vi hann även snacka snacka om vänskap och gamla minnen från Rikspucken 2009!
  • Uppdaterad: 05 OKT 2018 02:22

HEMSIDAN MÖTER #18 MATHIAS WIKLUND: LÅNGLÄSNING INFÖR PREMIÄREN!

Hemsidan mötte under torsdagskvällen A-lagets assisterande lagkapten, nyförvärvet från Borlänge, #18 Mathias Wiklund, 25 år, och passade på att ställa lite frågor inför seriepremiären.

Vi hann även prata om sommarens uppmärksammade övergång till Fagersta AIK - samt om gamla minnen från ungdomsåren och återföreningen med vännerna och forna kedjekamraterna!


 

FÖRSÄSONGEN AVSLUTAD - ÄNTLIGEN PREMIÄR

Tjena Matte! Sista träningen inför seriepremiären är avslutad - och därmed också försäsongen, hur känns det?
- Nej men tjena Matte! Det känns riktigt skönt att det äntligen drar igång. Det är ju det här man har gått och väntat på.


Trion återförenad!
Jesper Persson, Karl Hassel och Mathias Wiklund - återförenade i Fagersta AIK.


Efter att ha gjort mer än 200 matcher och sju raka säsonger i Hockeyettan, varav två kvalserier till Hockeyallsvenskan så förstår man att det måste vara åtminstone lite skillnad att nu ladda inför en säsong i Hockeytvåan Västra A. Känner du samma pirr i magen ändå? 

- Om du menar motivationsmässigt så känns det absolut ingen skillnad. Hockey är alltid hockey och det här ska bli riktigt kul.


Hur har försäsongen gått?
- Det har varit upp och ner, som alltid den här tiden på året. Vi har väl kanske varit lite otursdrabbade med skador och sjukdomar men det är sånt som händer. Vi känns ändå väl förberedda inför premiären, tycker jag.


Och hur känns den egna formen?
- Ja, jag känner mig i bra form. Det känns som det ska allting!

 

WIKLUND OM DEN FÖRSTA TIDEN I FAGERSTA AIK

Hur har den första tiden varit i Fagersta AIK, med det nya laget och med klubben som sådan?

- Allting känns hur bra som helst! Jag har känt mig välkommen sen dag ett, i laget och i klubben. Man märker att det är en förening som vill någonting, det händer något nytt nästan hela tiden och det är kul att man inte står still och trampar.


I en rundringning till klubbarna i serien som presenterades på AvestaBK.se så tycks många tro på oss som ett av topplagen i år, hur är din reaktion på det?
- Det är väl kul att de tror på oss, men vi ska spela klart 33 matcher innan man kan säga om vi är något av topplagen när det drar ihop sig.


Vilka tror du blir tuffast att möta av seriens 11 motståndarlag?
- Valbo har nog flera kvar från förra året i ettan, tror jag i alla fall, så de blir nog tuffa. Jag har egentligen dålig koll på lagen men jag känner väl igen enskilda spelare här och där. Filip Hedin i Säter exempelvis, som jag spelade med i Borlänge. Men har ingen aning om hur deras lag ser ut för övrigt.

Din övergång till Fagersta AIK slog ju ner som en smärre bomb i hockeysverige i somras. Från att kvala till allsvenskan till att, förhoppningsvis, få vara med och kvala till ettan. Vill du säga några ord om ditt val att skriva på för FAIK?
- Ja, jag visste att jag ville komma närmare hem (Avesta). Det var väl ett slags skifte på gång i Borlänge efter säsongen, med flera ur stommen i laget som försvann, men mest kände jag för att göra en förändring med mitt liv. 

- Sen det här med att det blev FAIK. Jag hade väl inte hunnit tänka så mycket alls då jag först pratade med sportchefen. Men efter det så fick jag upp ögonen för klubben och så rullade det på med samtalen och rätt vad det var kom vi överens. 


Fagersta-Posten, 19 juni 2018 (länk, öppnas i nytt fönster)
 
FAIK:s jättevärvning - plockar in toppback från Division 1: "Knappt man tror det är sant"  

 

ÅTERFÖRENINGEN MED VÄNNERNA VÄGDE TUNGT

Hur tungt vägde det faktum att du fick återförenas med gamla vännerna DG (Dennis Gustafsson), Karl (Hassel) och Jeppe (Persson)?
- Ja, det var till största delen det som avgjorde när allt kommer omkring. Så är det ju. Jag såg fram emot att få spela med dem igen. Jag vet vilken stor spelarkompetens de besitter. Ja, för lite drygt tio år sen så bildade du (på den tiden forward) en fruktad omtalad drömkedja tillsammans med Karl Hassel och Jesper Persson i Avesta. Jag har hört historier om hur ni öste in sjuka mängder mål och poäng tillsammans, berätta gärna om den tiden!
- Utan att överdriva så öste vi in poäng ihop. De där siffrorna finns nog säkert i några böcker idag. Det var den bästa tiden i livet egentligen, man bodde fortfarande hemma och var väldigt bekymmersfri. Ett väldigt enkelt liv, framtiden låg öppen och man levde för hockeyn.All-Star Team
Vänstra- och översta högra bilden: Avesta BK U16 cupsegrare i Alfta för ett knappt decennium sedan. Kedjan med Mathias Wiklund, Karl Hassel och Jesper Persson uttagna i All-Star Team. I kväll (fredag) nästan tio år senare återvänder trion till Alfta för att jaga nya poäng. 

Nedersta bilden till höger:
Dalarna segrare i Rikspucken (TV-pucken) 2009

 

RIKSPUCKEN BÄSTA MINNET - FÖRSTA PLATS UTAV 17 DELTAGANDE DISTRIKTSLAG

Dra gärna nåt kul minne från den tiden!
- Jag måste i så fall säga Rikspucken. När vi vann med Dalarna, säsongen 08-09. Jag, Jesper och Karl spelade ju ihop i "BK" och det fick vi göra även i distriktslaget. Vårt powerplay var magiskt den turneringen. 

- Vi hade ett lag med fruktansvärt spelskickliga spelare, förutom Jesper Persson och Karl Hassel då, som Mikael Wikstrand (idag i Färjestad, SHL), Filip Forsberg (Nashville Predators, NHL), Victor Rask (Carolina Hurricanes, NHL), Almen Bibic (Linköping, SHL), Fredrik Händemark (Malmö Redhawks, SHL) m.fl. Grymma tränare hade vi också.


( Se poängligan med Jeppe Persson på 8 poäng, före både Victor Rask och Filip Forsberg ) 

 

Har ni hållit kontakten under åren, du och de andra från Avesta-tiden?
- Det har varit ganska dåligt egentligen, konstigt nog. Men vi vet var vi har varann och när vi ses känns allt helt naturligt även om det gått en tid. Det blir ju så där, alla är uppe i sitt med livet och hockeyn.  


Beskriv dina gamla kedjekamrater, Karl och Jesper! 
- Hassel är ju professorn och hjärnan på isen. Smart tvåvägscenter.
Jeppe är en spetsforward, kan man säga. Han har ett grymt skott, och han är stor och skridskostark. Två toppenkillar med fötterna på jorden båda två. Enkla att prata med och samarbetsvilliga.


FRÅN JUNIORFORWARD TILL BACK I A-LAGET

När skolade du om dig till back?
- När jag kom till Borlänge. Säsongen 11-12. Jag spelade väl de första två veckorna som forward i juniorlaget men så hade vi ganska ont om backar så fick jag gå ner och spela back där i slutet av en match. Sen blev det att jag fortsatte som back för att bredda truppen. 


Lite av en slump alltså...
- Ja, och sen dröjde det inte länge förrän "Horndal" (sportchefen) ringde om jag kunde komma ner och träna med A-laget. Och min första tanke efter att jag tackat ja, var väl typ, förväntade han sig att jag ska spela back nu eller?

- "Ja, du är back nu", sa han när jag frågade. Men det blev även min fot in i A-laget. De hade en väldig bredd på forwardssidan det året också så det hade kanske varit svårt att slå sig in där.

 

DRÖMMEN ATT FÅ GÖRA EN RESA HELA VÄGEN

Hur skulle det vara att gå till ett kval till hockeyettan och kanske få spela heta derbyn mot exempelvis Sura eller Arboga?
- Det är ju de matcherna som är roligast och jag hoppas att vi når riktigt långt. Min dröm är väl att nån gång få vara med om att göra en resa hela vägen och ta upp ett lag en division. Resultattips i premiären mot Alfta?
- Jeppe Persson gör GWG (game winning goal). Assist Wiklund.

- Vi vinner med (censurerat).  BONUS-CITAT FRÅN KARL & JESPER

KARL HASSEL OM MATTE WIKLUND
- Jag känner Matte väldigt  bra eftersom vi dels spelade i Avesta ihop fram tills U16, men sen följdes vi även åt upp till Mora på hockeygym. Sedan återförandes vi igen i Borlänge några säsonger. 

- Han är en toppenkille, som är lättsam och passar bra in i laget! Som spelare är han en back med fin skridskoåkning och bra spelsinne, och han kan spela i alla situationer. Han håller en hög Division 1-klass enligt mig!

JEPPE PERSSON OM MATTE WIKLUND
- Som spelare är Matte en lugn och väldigt stabil back med bra fart på skridskorna. Positionssäker och ett fint spelsinne som håller oerhört hög klass. Han är en kanonkille rakt igenom och en person som kommer att ställa höga krav på sig själv och sina lagkamrater. 

- Det ska bli jäkligt roligt att få spela med Matte igen. Han kommer vara i en klass för sig från sin backposition i vinter. En riktig supervärvning helt enkelt!
Skribent: Mathias Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 0793403409
E-post: This is a mailto link