Hoppa till sidans innehåll

Fram och tillbaka med Reetu Kosonen

14 JAN 2018 06:00
Hemsidan fick en trevlig pratstund med återvändande Reetu Kosonen efter torsdagens träning med A-laget. Med ett rykande färskt kontrakt i handen svarade han glatt på frågorna och vi hann prata om allt ifrån hockeyträning till militärtjänst!
  • Uppdaterad: 14 JAN 2018 06:01

(Reetu förstår svenska, men då han inte anser sig själv kunna tala så bra svenska så gjorde vi intervjun på engelska, ett språk han behärskar flytande.)

Hej Reetu! Eller ska vi säga Markus, som du avslöjade nyss att du har som ditt första förnamn?
- Hej! Nej, jag heter ju Reetu också och alla säger Reetu så det blir bra.
(Reetu uttalas ungefär "Re-to" på svenska. /hemsidans anm.)

Okej, vi kan väl börja med att fråga om den här säsongen som har varit lite annorlunda. Du var här i höstas, och tränade i en månad. Sen försvann du. Jag har förstått att du har varit i flera klubbar och att det har varit mycket träning men ganska lite matcher. Berätta!
- Ja, jag inledde försäsongen i Lindlövens IF, och jag hade väl en slags "try-out"-kontrakt. 

Hur gick det, tyckte du?
- Det gick bra, det var hård träning varje dag, och högt tempo. Jag spelade fyra försäsongsmatcher med laget. En stor anledning till att jag ville till Lindlöven var tränaren (Jussi Salo) som är mycket erfaren och kanske en av de allra bästa tränarna i hela Hockeyettan.

Han var tydlig med att det skulle bli tufft för mig att ta en plats bland de 6 främsta backarna, då det är ett ganska stort steg från botten av Hockeytvåan (Reetu spelade tidigare i Ludvika i tvåan. /hemsidans anm.) - till ett topplag i Hockeyettan. Lindlöven har ett lag med många skickliga spelare, några med rutin från hockeyallsvenskan. Ett hopp på nästan två divisioner, men jag tränade hårt och trivdes jättebra med det också och har enbart gott att säga om klubben.

Jussi Salo
Jussi Salo, huvudtränare i Lindlöven.
Rankad som en av de tio bästa tränarna i hockeyettan på hockeysverige.se


Sen kom du till FAIK i september där nån gång. Du tränade för fullt i några veckor men det blev inga matcher med laget. Hur kom det sig?
- Det var nära och jag trivdes bra, men det var tyvärr en del detaljer som vi inte kunde lösa med övergången och så.

Sådant som händer kanske i den här branschen. Men sen återvände du till Lindlöven alltså?
- Ja, sen kom jag tillbaka till Lindlöven, jag bor ju ändå i Lindesberg och jag hade bestämt mig för att stanna i Sverige säsongen ut - minst - oavsett vad som händer. Så jag tränade med laget i kanske 1,5 månad till och det har gett resultat. Jag har nog inte varit i så här bra form tidigare i karriären, säger den tjugotvåårige Reetu med ett leende, och samtalet glider in på militärtjänsten eller "lumpen", som alla finländare enligt lag måste göra. 

- När jag gjorde militärtjänsten så var jag också riktigt bra tränad och övervägde ett tag att satsa på det militära och att utbilda mig inom "special forces", men jag valde då snäppet under elitförbanden, och det var bl.a. för att jag inte ville vara borta allt för länge från ishockeyn.

- Sen blev jag dock ändå sjuk tyvärr och var borta resten av den säsongen. Jag fick en jobbig inflammation i luftvägarna pga något som kallas "mykoplasma". (läs om "lunginflammation orsakad av mykoplasmabakterier")

Det lät jobbigt och jag tror att jag har hört talas om det. Jag googlar det! Åter till hockeyn, och över till Surahammars IF som legat tvärsist i Hockeyettan Västra hela säsongen, med en enda seger på 22 matcher, och nu även sist i fortsättningsserien.

I november någon gång så blev du värvad till Sura och gjorde 5 matcher med laget om jag förstått det rätt?
- Ja, det var kul att få spela matcher men inte att det gått så dåligt för laget. De har en finsk tränare som heter Jarno (Pikkarainen) som tog över i november. Men det var lite olika saker som vi inte kunde lösa, och jag pendlade även från Lindesberg, vilket jag inte behöver göra nu i Fagersta. 

Nej, för du flyttar hit och blir fagerstabo! 
- Ja, klubben har ordnat med boende den närmaste tiden så det är jag glad för.

Hade du fler anbud innan du tackade ja till FAIK?
- Ja, det fanns intresse från flera håll, det är ju den tiden på året när det värvas hit och dit. Men en del klubbar har bara några få matcher kvar och här har vi dels ett antal seriematcher kvar och så hoppas jag att vi ska kunna nå play-off och få en så lång säsong som möjligt, säger en spelsugen Reetu.

Har du några personliga mål med återstoden av den här säsongen?
- Mitt mål är att jag vill hjälpa laget nå så långt som möjligt, och att jag ska fortsätta hålla mig i bra form och slippa skador. Jag hoppas kunna bidra med vad jag kan.

Berätta vad du kan. Hur är du som spelare? På sajten sajten Elite Prospects har någon lagt in dig som "Forward", men du är ju "D-man" eller hur?
- Ja, det var länge sen jag spelade forward och jag har nog varit back i åtminsone fyra år nu. Det känns som att jag får ut mer av mitt spel som back. Som spelare är jag nog "two-way" så jag hoppas kunna bidra både i försvaret och i offensiven. 

Till sist kan du väl göra en jämförelse mellan publiken under matcherna som du har upplevt i Hockeyettan - och publiken här i Fagersta. Är det sant att vi har mer publik än många lag i ettan?
- Ja, det är en av anledningarna till att välja FAIK trots att det är divisionen under, att det finns ett stort hockeyintresse och att man får spela med mycket folk på läktarna. Det finns många klubbar i ettan med mindre publik.

- Det ska bli kul att spela här. Jag hoppas att publiken kommer och stöttar oss nu sista matcherna så att vi tar oss till Play-off, sen kan allt hända!

Tack Reetu och välkommen hit!
- Tack själv!


Skribent: Mathias Erixon
Epost: Adressen Gömd

Fagersta AIK

Aspelinvägen Fagerliden

737 48 Fagersta

This is a mailto link

Kansli: 079 - 340 340 9

Gilla oss på Facebook:


Våra huvudpartners
2018-2019:
Bauer

Epiroc
Cronimet

Datile AB - Snabb IT-support
Coop Extra Fagersta
Systemair 

Grantek

Fagersta Motorforum
VB Energi

Ica Centrum

stainless

Fagersta Brukshotell

Fagersta Kommun 

Stöd Fagersta AIK

räknare
Antal besökare

Postadress:
Fagersta AIK - Ishockey
Aspelinvägen
73748 Fagersta

Kontakt:
Tel: 079-3403409
E-post: This is a mailto link