Så började det ...

Jag har här försökt samla lite historik angående Fagersta AIK och dess historia nedan berättas lite angående bakgrunden till föreningens bildande gå också in på länkarna till vänster där finns mera information. Sidorna kommer att uppdateras vartefter jag hittar mera.

Angående FAIK:s bildande så finns det två datum och årtal, 1/3 1915 enligt nedanstående artikel sedan finns det gamla stadgar på kansliet som säger att föreningen bildades 29/4 1914. Är det någon som vet någonting om detta hör gärna av er likaså om det finns någon därute som har information och material som ni kan dela med er av så kontakta föreningen eller mig på nedanstående e-postadress.

Kenneth Norell

Nedanstående bilder & text har jag hämtat från artiklar i Fagersta-posten.

St. fr. v. Hjalmar Hermansson, Karl Pettersson, Ernst Bergman, Gustafsson, Ryssen, Teodor Björnbom & Karl Abrahamsson. Sittande fr. v. Gördahl, Ture Forsell & Helmer Abrahamsson

Bilden visar Fagersta BK årgång 1907 en av föregångarna till FAIK, klubben upphörde 1909.

Det berättades att när spelarna var ute på träningsrundor i sina träningsdräkter i utkanten av Fagersta så fick dom ett följe av ett tiotal brukspojkar som slängde glåpord efter dom. ”Nu ä de en idiot ute å spök seg igen” kunde dom ropa efter spelarna.

Annars gjordes det ett första försök med förening redan 1901 men den självdog pga att det blev bara ordföranden och sekreteraren kvar i föreningen, initiativtagaren till föreningen var Klas Ahlberg.

Fagersta BK som ju bildades 1907 spelade fotboll på en åker som bruket upplät åt dom, löpartävlingarna avgjordes på marknadsplatsen vid torget.

1911-13 fanns ett fotbollslag i Fagersta som kallade sig Stjärnan och 1913 bildades ett annat lag med namnet Diana. Den första matchen mellan dom två slutade med seger för Stjärnan med 15-1. Diana blev sedan stommen till Fagersta AIK som bildades den 1 mars 1915.

Fr. v. Henning Eklund, Rudolf Strömvall Helmer Eriksson, John Thörnkvist, Gustav Karlsson, Birger Forsell, Uno Bergman, Birger Forsell, Nisse Karlsson, Elis Thörnkvist, Ragnar Nordström

Bandyn togs upp någon gång under 1920-talet, i början döptes dom till Skogens IF. Utrustningen var enkel, klubborna letades i skogarna, björkar snidades så att dom liknade en klubba. Skridskorna var skenor som spändes fast med remmar. Hjälmar var okänt på den tiden. Men stora kepsar skulle det vara. Det sas att grabbarna liknade svampar när dom flög fram på isen. Bandy spelades in på 50-talet med ett allsvenskt kval som höjdpunkt.

När ishockeyn togs upp på programmet har jag inte hittat någonting om annat än att säsongen 53-54 spelade FAIK i serien för första gången, i division 4.

Vid bildandet bestämdes att följande idrotter skulle finnas på programmet; Allmän Idrott, fotboll, velociped (cykel), skridskoåkning, skidlöpning, simning & bandy. FAIK har även haft tennis & brottning på programmet.

Uppdaterad: 2016-06-07 21:20
Skribent: Kenneth Norell